Nowoczesna stodoła

Ten wakacyjny dom dla czteroosobowej rodziny znajduje się na północy Portugalii.
 Jego całkowity kształt definiuje określona liczba poszczególnych części, które mają podobne wymiary, ale różne położenie. Trzy z nich ułożone są prostopadle do centrum, a czwarta jest nieco odwrócona, by pasowała do istniejącego budynku sąsiedniego. Bliskość dwóch konstrukcji prowadzi do pożądanego przez właścicieli i architekta dialogu. Skromne rozmiary istniejącego budynku stały się odniesieniem dla całości, a jego rodzimy charakter odbija się w całym projekcie. Każda z części domu ma dwie spadziste połacie dachu, co umożliwiło podkreślenie indywidualności i plastyczności całej kompozycji.

Poszczególne części domu są oddzielone, ale ulokowane blisko siebie. Stworzyło to przestrzeń centralną, która osłonięta jest płaskim, transparentnym dachem i ma pełnowymiarowe okna. To przestrzeń szczególna o „hybrydowym” charakterze. „Dematerializacja jej granic tworzy wrażenie bycia wewnątrz i na zewnątrz.” Takie rozwiązanie pozwoliło też spełnić oczekiwania klientów, którzy chcieli mieć projekt o silnych powiązaniach z otoczeniem. Przechodzenie z jednego pomieszczenia do drugiego pozwala się poczuć, jakby przechodziło się pod drzewami.

Dom zorganizowany jest na trzech poziomach. W piwnicy znalazł się garaż, miejsce na wina i pralnia. Na głównym poziomie w części wschodniej ulokowano sypialnie, a kuchnia, jadalnia i salon umieszczono po stronie zachodniej,  w pobliżu tarasu, z którego rozciąga się przepiękny widok na całą dolinę. Nad salonem znalazła się jeszcze antresola z niewielkim biurem.

Spójność całego domu mocno podkreśla wybór materiałów. Połączenie miejscowego granitu na podmurowaniu, patynowane deski sosnowe na ścianach oraz cynkowy dach tworzą srebrzyste, zbliżone powierzchnie, łącząc jednak różne odcienie i tekstury.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: PROD




Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej