Nowoczesna stodoła

Kształt domku został narzucony przez 4-letniego syna właścicieli, który „chciał, by budynek przypominał stawonoga uciekającego w kierunku ogromnego dębu.”
Zilvar ma więc niezwykły kształt i stoi w okolicy otoczonej lasami, gdzie często pada deszcz i wieje silny wiatr. Lokalne warunki atmosferyczne zostały wzięte pod uwagę przy projektowaniu domu, a celem projektu było też stworzenie spokojnej, czystej przestrzeni, do której można uciec przed zgiełkiem współczesnego świata.
Zilvar wyłożony jest drewnem modrzewiowym, przy którym wykorzystano technikę wypalania i barwienia, aby zapewnić deskom większą żywotność. W zimie niżej położone słońce dogrzewa wnętrze. A w lecie zewnętrzne zadaszenie pomaga chronić je przed przegrzaniem.
Pomimo dość imponującego wyglądu, dom jest raczej nieduży. Pierwsze piętro to otwarta przestrzeń, której część centralną zajmuje salon, jadalnia oraz kuchnia. Po prawej stronie ulokowano łazienkę i wejście, a lewa część jest dwupoziomowa i ma wejście na antresolę.
Na wyższym poziomie przestrzeń jest przytulna i ciepła, stając się doskonałym miejscem dla rodziców i ich syna. Obydwa poziomy w pełni wykorzystują lokalizację domu i panoramiczne widoki roztaczające się na piękne okolice. Duży, zadaszony taras zewnętrzny również staje się świetnym miejscem, z którego można korzystać przez cały rok.
Ten rodzinny ekologiczny, niskoenergetyczny domek o nazwie Zilvar znajduje się na przedmieściach małej wioski we wschodnich Czechach.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: ASGK Design
Foto: Petra Hajska
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej