Nowoczesna stodoła

Od strony ulicy ten budynek robi wrażenie, jakby składał się z trzech jednopiętrowych budynków.
Wykończenie zewnętrzne tych trzech elementów jest inne pod względem materiałów i kolorów, co jeszcze bardziej podkreśla podział na trzy części. Główny element, który zwrócony jest w stronę ulicy i mieści przestrzenie dzienne, wyłożony jest wapieniem Leuders. Pozostałe w części zostały wykończone tynkiem, jeden z nich pomalowany jest na beżowo, a drugi ma naturalnie szary kolor. Wszystkie trzy elementy budynku łączy jednak wykończenie dachu – metalowa blacha z łączeniem na rąbek. Podwórze domu od strony południowej jest zamknięte z trzech stron, ponieważ z dwóch stron ograniczają je pawilony z sypialniami.

Wnętrze domu zostało zaprojektowane tak, by wprowadzić do niego sporo naturalnego światła, ale przy zagwarantowaniu odpowiedniej dla mieszkańców prywatności. Dwa szklane elementy, zwane w projekcie „szklanymi pudełkami”, wprowadzają rozproszone światło do wnętrza, ale jednocześnie chronią je przed bezpośrednim uderzeniem gorącego, teksańskiego słońca. Jedno z „pudełek” ustawione jest po stronie północno-wschodniej wejścia, aby przechwytywać poranne promienie słoneczne, a drugie po stronie południowo-zachodniej, by wprowadzić do wnętrza światło późnym popołudniem. Przejście przez „szklane pudełka” prowadzi do pawilonów z sypialniami.

Wyjątkowo nisko ułożone okna w sypialni głównej i łazience również pełnią konkretne funkcje. Sprawiają one, że światło płynie po podłodze, a jednocześnie zapewniają prywatność, dzięki czemu nie ma potrzeby montowania zasłon lub rolet.

W domu znalazło się miejsce na biuro, które zostało wydzielone tak, by zapewniało spokój. Wyjątkowym miejscem jest również wnęka, w której można spokojnie poczytać, siedząc w uroczym miejscu, ukrytym za rosnącymi tu drzewami.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej