Nowoczesna stodoła

Nowy dom mieszkalny przyjął kształt starej, kamiennej stodoły
, zastępując jednak zniszczoną drewnianą konstrukcję, która wcześniej stała w tym miejscu. Nowa przybudówka zamyka zespół budynków gospodarczych oraz stanowi granicę dla wioski i zaczynającego się tuż za nią rezerwatu przyrody “Markische Schweiz”.

Kamienna, surowa w swym wyglądzie stodoła została zachowana w oryginalnej formie jako przestrzeń nieogrzewana. Do domu i stodoły wchodzi się od strony północnej przez dawne drzwi starego zabudowania. Przejście między starym i nowym zaznacza ściana z ubitej ziemi i szklana fasada. Poprzez pomieszczenie „zimne” przechodzi się do schodów prowadzących na wyższy poziom.

Powierzchnia na parterze i na piętrze otwiera się na południe poprzez taras dolny i okna na górze. Otwarta część kuchenna tworzy aktywne centrum domu, sąsiadując z salonem wychodzącym na wschód. Łazienki są z kolei ulokowane po stronie północnej.

Budynek stary i nowy dopełniają się wzajemnie, utrzymując spójna stylistykę. Skupienie domu na południowej stronie pozwala maksymalnie wykorzystać pasywną energię słoneczną. Dom ogrzewany jest z pomocą kolektorów słonecznych i opalanego drewnem kominka. Dodatkowo ogrzewanie wspomagane jest elektrycznie, ale tylko po to, by mieć pewność, że rury nie zamarzną, kiedy właściciele wyjadą na dłużej. Specjalne systemy pozwalają też wykorzystać wodę deszczową. W ten sposób spłukiwane są toalety, a deszczówka wykorzystywana jest także do prania i podlewania ogrodu.

Przestrzeń na parterze zamknięta jest ścianami wykonanymi z ubitej ziemi, które stoją na fundamentach z żelbetu. To stara technika, która obecnie nie jest powszechnie stosowana. „Ihlow House” to pierwszy dom wybudowany w całości w ten sposób w Niemczech od lat 1950-tych, kiedy  tą techniką budowano domy w ramach programów interwencyjnych. Docieplenie wewnętrzne ziemnej ściany, zastosowane w tym przypadku pomiędzy stodołą a domem, zostało zaprojektowane specjalnie do tego projektu i właśnie tu przetestowano je po raz pierwszy.

Piętro górne to z kolei drewniana konstrukcja wypełniona włóknem konopi. Ściany zewnętrzne docieplone są specjalnymi konopnymi panelami, ponieważ architekci i właścicieli kładli nacisk na wykorzystanie ekologicznych materiałów. Dzięki temu, i zastosowaniu dużej ilości materiałów z odzysku, udało się stworzyć w pełni zrównoważony ekologicznie, nowoczesny i wygodny dom.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook





Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Aga Saj:
Dla mnie bomba.... wspaniała przestrzeń.
Kuba Kubek:
Marzena lukaj jakie schody ;)
Magdalena Rudd-West:
cos jej brak ...klimatu?
Aneta Pałkowska:
ziemia ubijana <3
Karol Rosada:
Jednak trochę mało... klimatyczna. Choć pod spotkania biznesowe w wiejskim klimacie jak znalazł ;)
Marek Kliszcz:
Wooowwww
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Aga Saj:
Dla mnie bomba.... wspaniała przestrzeń.
Kuba Kubek:
Marzena lukaj jakie schody ;)
Magdalena Rudd-West:
cos jej brak ...klimatu?
Aneta Pałkowska:
ziemia ubijana <3
Karol Rosada:
Jednak trochę mało... klimatyczna. Choć pod spotkania biznesowe w wiejskim klimacie jak znalazł ;)
Marek Kliszcz:
Wooowwww
zobacz ten wpis na FB