ILL House

ILL House, który stoi na skraju lasu niedaleko Rygi, stolicy Łotwy, pozwala swym mieszkańcom uciec od przestrzeni miejskich i odpocząć w otoczeniu przyrody.

Działka jest doskonale położona, ponieważ znajduje się na granicy lasu, co doskonale wykorzystali architekci z firmy INT2 Architecture, projektując budynek nowoczesny, który czerpie inspiracje z tradycyjnych, tutejszych STODÓŁ.

Dwa czarne budynki, dom i garaż, stanęły na istniejących już wcześniej fundamentach, a połączył je taras. Obydwa budynki mają drewnianą elewację orz antracytowe panele dachowe, które pomagają im wtopić się w otaczające je krajobraz. Architekci wykorzystali w tym celu deski z rozbiórki litewskiego spichlerza, pokrywając je jedynie warstwą ochronną.

Osłonięty korytarz z otwartymi bokami oddziela główną przestrzeń dzienną od domku dla gości. To przejście wizualnie łączy dwie przestrzenie, integrując je z otoczeniem. Po stronie dla gości, przedłużony dach tworzy niewielki teren do składowania drewna do kominka, a przy części głównej domu można wyjść na taras z prysznicem zewnętrznym, który znajduje się przy sypialni głównej.
Wewnątrz architekci zastosowali minimalistyczne meble oraz proste wykończenia z ekologicznych materiałów. Relacje z pobliskim lasem wzmacnia wykorzystanie miejscowego drewna z brzozy i daglezji zielonej, którymi wykończono podłogi. W części głównej domu sercem przestrzeni dziennej staje się kuchnia oraz salon z podwyższonym sufitem. Przechodząc przez osłonięte przejście, goście mają dostęp do osobnej sypialni z łazienką, prysznicem i sauną.

To doskonałe miejsce ucieczki od miejskiego zgiełku.

Lokalizacja: Łotwa
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne