Imaise House by Tatsuya Kawamoto + Associates in Japan

Imaise House ochronnym parasolem

Rozszerzona przestrzeń zadaszona pod okapem Imaise House autorstwa Tatsuya Kawamoto + Associates to japońska interpretacja nowoczesnej STODOŁY w mieście Ichinomiya.

Ochronny okap Imaise House

Japońskie studio Tatsuya Kawamoto + Associates stworzyło dom w mieście Ichinomiya w Japonii z przerysowanymi okapami. Chronią one przestrzeń życiową na świeżym powietrzu i ogród znajdujący się pod dwuspadowym dachem Imaise House.

Imaise House położono przy prywatnej bocznej drodze w gęsto zaludnionej dzielnicy miasta. Został on zaprojektowany przez Tatsuya Kawamoto + Associates z nadwieszanym dachem, który sięga aż do granicy działki, którą tworzy krawędź drogi. „Dążymy do uzyskania maksymalnej objętości przestrzennej, biorąc pod uwagę otaczające środowisko prywatnej drogi, gdzie droga frontowa jest indywidualną własnością. Równocześnie planując przestrzeń, w której wnętrze i zewnętrze są płynnie ciągłe” – wyjaśnił założyciel studia Tatsuya Kawamoto.

Głównym celem studia przy projektowaniu Imaise House było osiągnięcie wysokiej odporności na trzęsienia ziemi. Przy jednoczesnym tworzeniu dużych, otwartych przestrzeni mieszkalnych. Zamiast przyjąć typowe podejście polegające na umieszczeniu przestrzeni mieszkalnej na planie otwartym nad skupiskiem pokoi, Kawamoto zdecydowało się stworzyć serię drewnianych „ram”, które wspierają spadzisty dach.

Drewniane ramy

Każda rama obejmuje całą ośmiometrową szerokość działki. Dzięki temu powierzchnia otwartej podłogi jest tak duża, jak to możliwe. Jednocześnie zapewnia stabilność wymaganą do ochrony przed trzęsieniami ziemi. Ściany mają różną wysokość i wspierają dwuspadowy dach, który rozciąga się od frontu domu. Jej duże okapy przerywane są otworami, przez które wystają drzewa.

„W celu efektywnego wykorzystania ograniczonej przestrzeni, oczekuje się, że życie mieszkańca będzie stopniowo przenikać do obszaru pod dużym dachem. Wszystko to poprzez przedłużenie okapu do frontowego pobocza drogi i ciągłe tworzenie przestrzeni zewnętrznej” – dodał Kawamoto. Sześć drewnianych ram ułożonych jest liniowo od przodu do tyłu witryny i rozmieszczono w równych odstępach, aby nadać wnętrzu poczucie rytmu.

Główna część mieszkalna Imaise House zajmuje większość parteru i składa się z salonu, kuchni i jadalni z widokiem na osłonięty ogród. Zasłony wbudowane w każdą z ram można zamknąć, aby podzielić otwartą przestrzeń na różne strefy. Prywatne przestrzenie, w tym łazienka i tradycyjny pokój w stylu japońskim ze słomianą matą tatami, znajdują się na tyłach budynku.

Schody do góry prowadzą do sypialni o stonowanych ścianach, umieszczonej pod kalenicą w najwyższym punkcie domu. Okna wewnętrzne przepuszczają światło dzienne do sypialni i zapewniają wizualne połączenie z przestrzenią mieszkalną poniżej.

Lokalizacja: Ichinomiya, Japonia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne