NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Parterowy budynek w kształcie litery L doskonale wpisuje się w otoczenie

O inspiracji

Położony jest na osiedlu domów jednorodzinnych, w sercu sosnowego lasu. Duża działka z brakiem drzew kontrastuje z okolicą. To wszystko plus położenie względem słońca stały się punktem wyjścia dla tego projektu. 4 Elements House, w swojej prostocie i wertykalnych podziałach prowadzi dialog z otoczeniem. Usytuowanie nowoczesnej STODOŁY sprawia, że w 100% spełnia potrzeby domowników.Parterowy budynek w kształcie litery L współgra z okolicą, a jego czteroczęściowa bryła tworzy prywatne wnętrze – ogród. Ten, z kolei, komunikuje ze sobą części funkcjonalne domu i izoluje domatorów od skrzyżowania dwóch, sąsiednich ulic osiedlowych. Jednocześnie, najważniejsze części budynku otwierają się na słońce o pożądanych porach dnia. Symetryzujące bryły na froncie wydają się stanowić jedną, która przecięta została, zaakcentowanym w formie przestrzennej wejściem. Dbałość o każdy detal oraz zgranie czterech podstawowych materiałów: betonu, drewna, szkła i metalu pozwoliło uzyskać spójny i wyjątkowy charakter architektury. Właściwa koordynacja na etapie projektowania sprawiła, że dzięki oszczędnemu i precyzyjnemu procesowi prefabrykacji budynek powstał w dość krótkim czasie. Wpływ miały na to jeszcze inne czynniki. Przede wszystkim nieustanne poszukiwanie nietypowych pomysłów i rozwiązań, a także otwartość i zaufanie inwestora. Lokalizacja: Polska