nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Alpine Foothills House

O inspiracji

Ten dom stoi na mocno pochyłym zboczu we włoskiej miejscowości Borgiallo w górskim regionie Piemont. Renowacją starego, niezbyt atrakcyjnego budynku zajęli się architekci z firmy deamicisarchitetti.

Interwencja architektoniczna w tym miejscu nie była łatwa, ponieważ polegała na zmianie zaledwie jednego kawałka całej układanki. Typologia tutejszych budynków jest bowiem bardzo konkretna, a sam dom stoi w rzędzie z innymi zabudowaniami. Co więcej, teren działki jest wyraźnie nachylony, a ingerencja w teren musiała być mocno ograniczona.Architekci musieli zachować spójny charakter projektu z pozostałymi budynkami, ale chcieli otworzyć dom na naturalne światło i piękne krajobrazy. W obwodzie konstrukcji pojawiają się więc otwarcia, które pięknie odsłaniają wspaniałe drewno orzechowe z tyłu domu i tworzą nową przestrzeń prywatną dla mieszkańców.

Cały dom ma powierzchnię 180 m² i ma układ pionowy. Pokój na samej górze wydaje się być zawieszony na najwyższym poziomie, dzięki czemu otwiera się na bardziej przestronne widoki. Układ wnętrza nawiązuje do dwojakiego charakteru granic, dzięki dużej ilości przeszkleń. Oddzielają one powierzchnie wewnętrzne od zewnętrznych, ale granice te nie są wyraźne. Dzięki przeszkleniom, stosunkowo małe powierzchnie zyskują też wrażenie przestronności.

W projekcie zastosowano typowe materiały dla budownictwa lokalnego. Pojawiają się więc cegły, kamień, drewno modrzewiowe oraz gips, ale większość z nich zastosowano w innowacyjny sposób.

Lokalizacja: Borgiallo, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA