nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Współczesna interpretacja Back to Basics House

Kategorie: Domy ceglane

O inspiracji

Klienci z niewielkiego miasta Nigtevcht, położonego blisko Amsterdamu, pragnęli wybudować charakterystyczny dom w wyjątkowym miejscu. To im się udało, Back to Basics House stanął w historycznym centrum miasteczka. Wioska, położona wzdłuż rzeki Vecht, składa się z zabytkowego centrum i kilku planowanych rozbudowy.⁠

Historyczna lokalizacja

„De Dorpstraat”, gdzie znajduje się dom, jest częścią chronionego centrum wioski. Ta część wioski znana jest z głębokich ogrodów frontowych i stosunkowo niewielkich dwupiętrowych domów ze spadzistymi dachami. Każdy dom na ulicy ma swój indywidualny charakter, co pozwala na współczesną interpretację wśród dość klasycznych budynków w krajobrazie ulicznym. Back to Basics House wyróżnia się na tle zabudowań, nie odstając od reszty. Kochamy takie architektoniczne oksymorony!

⁠Back to Basics House zyskuje współczesny wygląd poprzez włączenie do projektu akcentów architektonicznych z otaczających budynków, ale z nowoczesnymi detalami. Szczególną uwagę zwrócono na mur w różnych wiązaniach (murowanych). Na przykład pionowe stojące cegły na cokole i zagłębione wejście. Podkreślono monolityczny charakter domu, a ogólna bryła domu nadaje mu zachęcający i przyjazny wygląd.

Back to Basics House – dostosowanie i wyróżnienie

Czerwono-brązowy kolor muru dostosowano zarówno do życzeń klientów jak i sąsiednich budynków. Dzięki temu ta nowoczesna STODOŁA, pomimo modernistycznego wyglądu, płynnie wtapia się w otoczenie.⁠ Płaskie dachówki są wyposażone w zintegrowane panele słoneczne w prawie w tym samym kolorze co same dachówki, co sprawia, że są trudne do zauważenia. Ponieważ panele słoneczne ukryto w dachu, nie ma to wpływu na elegancki kształt dachu.

Okładzina przybudówki składa się z modyfikowanej termicznie, poziomo ułożonej okładziny drewnianej, która podkreśla ciepły wygląd domu. Naturalne starzenie się drewna przybudówki z czasem szarzeje i doskonale współgra z zastosowaną kolorystyką reszty domu.

Lokalizacja: Nigtevecht, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy