nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Bez ingerencji dla otoczenia

O inspiracji

Niegdyś stała w tym miejscu stara chata, którą jednak przekształcono w przestronny dom, przy czym kubaturę dostosowano do usytuowania istniejących dębów. Konstrukcję wykonano ze stali i wykończono olejowaną na czarno drewnianą okładziną oraz anodowaną na złoto elewacją. Utrzymanie wakacyjnego klimatu, otwarcie na ogród, a także stworzenie urzekającej przestronności poprzez rozszerzający się kształt dachu w przeciwieństwie do ograniczonej wysokości stropu istniejących części. Kuchnia znajduje się pomiędzy starym a nowym i stanowi przejście między funkcją dzienną i nocną.

W szacunku do otoczenia

Obiekt, który wcześniej charakteryzował się archetypową chatą pełniącą funkcję domu wakacyjnego, położony jest w lasach Aalter (Belgia). Aby zachować wakacyjny charakter, zdecydowano się na bryłę chaty i pozwolono rozszerzać się jej w rytmie dachów, ponownie wykonanych w drewnianej okładzinie. Równolegle do ulicy powstała złota elewacja, prostopadła do kubatury mieszkalnej, jako strefa wejściowa dla mieszkańców i ich gości. Te same złote akcenty powtarzają się we wnętrzu. Tworzą ciepły, naturalny akcent w zielonym kontekście.

Pomieszczenia mieszkalne, szereg miejsc do siedzenia, jadalnia i kuchnia tworzą piękną atmosferę połączenia z fauną i florą. Sypialnie znajdują się z tyłu, z widokiem na bardziej intymne obszary ogrodu, z łazienką i sauną pomiędzy nimi, które ponownie otwierają się na ogród.

Z widokiem na naturę

Dobudówka jest uformowana jako konstrukcja stalowa, umożliwiająca stworzenie bardzo otwartej na krajobraz architektury z minimalną ilością słupów czy ścian. Ukryty za tynkowymi wykończeniami ścian. Złote płócienne okna podkreślają piękne naturalne środowisko leśne i otwarte widoki. Układ planu powstał częściowo w wyniku zachowania istniejącego na działce dębu. Ten dom jednorodzinny obejmuje 3 sypialnie, łazienkę, saunę, część dzienną, kuchnię, spiżarnię, piwnicę i część biurową. Pustka między kuchnią a częścią biurową tworzy fascynującą interakcję. Centralnie umieszczona kuchnia z przestronną wyspą kuchenną stanowi serce domu.

Zabawa kolorami

Kolorystyka Corbusier (złoty) została wykorzystana do wprowadzenia odpowiednich akcentów we wnętrzu, w dialogu z czarną drewnianą podłogą i czystymi białymi wykończeniami ścian i sufitów. Kolor Blue Outremer (niebieski) jest używany w całym domu, nie tylko na włącznikach w strefie nocnej, ale nawet na słupach konstrukcyjnych, schodach i sofie Togo w części dziennej. Ombre Natural (szary brąz) jest kolorem całej łazienki: ściany, podłogi i sufitu,  są zalane światłem dziennym i dużymi widokami na leśny ogród.

Dom WADV jest dobrym przykładem tego, jak banalną chatę można przekształcić we współczesny dom jednorodzinny, nie tracąc przy tym początkowego wakacyjnego klimatu i dialogu z otoczeniem, wręcz przeciwnie. Pokazuje też siłę zabawy kolorami wewnątrz i na zewnątrz oraz ponownie, jak odnosi się do swojego naturalnego środowiska.

Lokalizacja: Alter, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA