nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Big BARN

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Na północ od San Francisco, w niewielkiej osadzie Glen Ellen, architekci z firmy Faulkner Architects stworzyli projekt o nazwie „Big BARN”, czyli „Wielka STODOŁA”. To mniej zaludniona część Napa, która uznawana jest za krainę wina i z tego powodu tutejsza kultura opiera się głównie właśnie na winie. Ale miejsce to słynie też – i to od dawna – ze spokojnego życia i niezwykle urokliwych krajobrazów. We wczesnych latach XX wieku to właśnie tę okolicę wybrał na swój dom Jack London, który wierzył w zbawczy wpływ wiejskiego życia. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę fakt, że nawet dziś wystarczy oddalić się od miasta o zaledwie godzinę drogi, by zobaczyć piękne, falujące wzgórza porośnięte dębowymi zagajnikami. Historia rolniczej działalności tej okolicy pozostawiła wyraźne ślady w tutejszej architekturze, w której dominują domy w stylu klasycznej STODOŁY i zgodnie z takim trendem i na śladach domu z lat 1950-tych właściciele działki postanowili stworzyć dla siebie miejsce, w które będą  mogli uciekać od miejskiego życia.

Big BARN spójne z otoczeniem

Klienci, którzy zwrócili się z prośbą o projekt do firmy Faulkner Architects, chcieli zbudować dom w sposób spójny z falującymi wzgórzami i rozsianymi na nich zabudowaniami rolniczymi. W ten sposób powstała prosta, prostokątna, dwupiętrowa forma budynku z asymetrycznym dachem. Krótsza część dwuspadowego dachu zwrócona jest w stronę południowo-zachodnią, co ogranicza nagrzewanie budynku. Liczba okien z tej strony jest również ograniczona, a te istniejące nawiązują swym wyglądem do tradycyjnych STODÓŁ z regionu. Wejście do domu to większa wersja pionowej „szpary” wykonanej w elewacji, która jest cofnięta nieco w głąb budynku, by stworzyć przydatne zacienienie. Kominek i komin, które są obce dla typologii STODOŁY, umieszczone zostały poza główną ścianą budynku.

Wschodnia strona nowoczesnej STODOŁY jest bardziej otwarta na widoki i poranne słońce. Przeszklenia w stalowych ramach ciągną się tu na sporej długości i wysokości, obejmując również duże, przesuwne drzwi, które otwierają kuchnię na tylny taras. Duże, pionowe, drewniane okiennice zostały umieszczone w południowo-wschodniej ścianie szczytowej. Kiedy mieszkańcy otworzą okiennice znajdujące się na obu końcach domu, mogą naturalnie wychłodzić całą przestrzeń domu. Architekci nie chcieli nadmiernie ingerować w zbocze, więc wkopali budynek w część górną gruntu i wsparli go w części dolnej. Metalowy mostek połączył wyższą część zbocza z wejściem do domu.

Detale i basen niczym Cubepools

W projekcie wykorzystano minimalną paletę materiałów, stosując czerwone drewno z odzysku, stal Corten oraz czarną stal w ramach okiennych. Podobnie proste materiały zastosowano wewnątrz, gdzie na sufitach, ścianach i podłogach dominuje kalifornijski dąb. W ten sposób budynek, choć w typie STODOŁY, wygląda nie tylko minimalistycznie, ale też nowocześnie.

Zwróćcie jednak uwagę na basen, który wieńczy projekt Big BARN. Nadaje on ożywczy ton stalowo-drewnianej bryle. W podobne estetyczne tonacje uderza firma Cubepools ze swoimi basenami – i tu uwaga – z kontenerów morskich. Nowatorstwo i innowacja w połączeniu z luksusem i estetyką.  Baseny Cubepools produkowane są zgodnie z preferencjami i wymaganiami użytkownika. Ponadto cechuje je mobilność, a co za tym idzie szybki montaż i brak uciążliwych prac budowlanych. Niewątpliwą korzyścią jest fakt iż z basenu można korzystać zaraz po napełnieniu go wodą. Już dziś rozpocznij przygotowywania do sezonu letniego i sprawdź zakładkę Cubepools na łamach nowoczesnej STODOŁY oraz śledźcie ich media społecznościowe – Instagrama oraz Facebooka.

Lokalizacja: USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Big Barn Faulkner Architects