Bunkie on the Hill

Dubbeldam Architecture + Design Riley Snelling
Kategorie: Domy drewniane
Partnerzy

O inspiracji

Bunkie on the Hill służy jako przestrzeń wytchnienia dla klienta w Muskoce. Schowany pomiędzy drzewami na szczycie stromego zbocza i zaprojektowany tak, aby zapewnić cichą przestrzeń z dala od zgiełku wielopokoleniowych domków rodzinnych poniżej.

Współczesna interpretacja tradycyjnego kształtu ramy A przywołuje na myśl kwintesencję kabiny w lesie, wyróżniającą się przesuniętymi bryłami dachu. Przypomina nakładające się warstwy skał łupkowych w otaczającym krajobrazie. Konstrukcja podzielonego dachu obejmuje dwa przecinające się szczyty. Tworzą one możliwości otworów okiennych w miejscach oddzielenia brył dachu. Te geometryczne okna pozwalają na wyselekcjonowany widok na korony drzew z jednej strony i jezioro poniżej z drugiej. Zapraszają także naturalne światło do wnętrza kabiny.

Konstrukcja dzielonego dachu kabiny generuje również wyraźne elewacje po obu stronach – wysoką, wąską, przeszkloną fasadę zwróconą w stronę jeziora oraz szerszą, bardziej nieprzejrzystą elewację zwróconą w stronę lasu. Wejście do domku, usytuowane w połowie bocznej fasady, prowadzi przez chodnik z cedrowym ekranem po jednej stronie. Listwy cedrowe ożywiają stale zmieniające się zachodnie światło, które filtruje przez ich otwory, tworząc dynamiczną grę świateł i cieni.

Wnętrze Bunkie jest funkcjonalne pomimo niewielkich rozmiarów. W małych zakamarkach znajdują się półki do przechowywania lub wbudowane ławki. Każdą przestrzeń wewnętrzną zaprojektowano tak, aby oferować wykadrowany widok na krajobraz. Na górnym poddaszu znajduje się wbudowane biurko z widokiem na część dzienną na pierwszym poziomie i rozległe jezioro dalej, a także dodatkową przestrzeń do spania. Sypialnia znajduje się z tyłu i posiada duże okno, z którego roztacza się wspaniały widok na las.

Lokalizacja: Dystrykt Muskoka, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA