nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Drewniane tradycje Cabin Åkvåg

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Okładzina z drewna sosnowego

„Kabina Åkvåg” to letnia STODOŁA położona w pobliżu Lyngør, na południowo-wschodnim wybrzeżu Norwegii. Domek jest malowniczo położony na szczycie urwiska z widokiem na skaliste wychodnie i wysepki na Skagerrak, osłonięty bujnym lasem i otoczony surowym krajobrazem. Projekt ma na celu zachowanie istniejącego ukształtowania terenu i walorów działki. Aby zachować przyrodę, bryła budynku jest prosta i skromna, zbudowana z trwałych materiałów i detali. Podczas gdy sam budynek jest umieszczony na szczycie wzgórza, taras zewnętrzny podąża za topografią na różnych poziomach.

Założeniem projektu Cabin Åkvåg było wykorzystanie zrównoważonych materiałów, które przetrwają setki lat. Okładzinę zewnętrzną wykonano z drewna sosnowego wygrzewanego w oleju w próżni. Ten norweski zabieg nosi nazwę Møre Royal i sprawia, że drewno jest niezwykle odporne na trudne warunki pogodowe i nie wymaga konserwacji. STODOŁA staje się częścią natury, ponieważ drewniana okładzina szarzeje z powodu pogody, która powoduje patynę. Aby jeszcze bardziej dostosować się do terenu, okładziny są cięte wzdłuż terenu zgodnie z topografią.

We wnętrzu Cabin Åkvåg ściany pokryto barwionymi na biało arkuszami brzozowego forniru, co nadaje wnętrzu ponadczasowy i ciepły klimat. Plan jest zorganizowany wokół rdzenia domu, zawierającego schody, garderobę i kuchnię. Oddziela on części wspólne od sypialni i łazienki, bez konieczności zamykania korytarzy. Podobnie jak w większości norweskich domków, sypialnie zajmują mało miejsca, a dodatkowe miejsca do spania można zorganizować na poddaszu.

Przestrzenie Cabin Åkvåg

Z drugiej strony wspólne przestrzenie są otwarte i zapraszające. Salon ma podwójną wysokość i duże okna wychodzące na zachód i południe. Te duże otwory oświetlają wnętrze i łączą wnętrze z krajobrazem i topografią. Taras pełni funkcję przedłużenia części wspólnych, gdy pozwala na to pogoda. Jako część elewacji, niektóre dolne ściany zbudowano w połączeniu z pomostem, dając schronienie przed wiatrem.

Lokalizacja: Lyngør, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA