NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Calistoga Residence

O inspiracji

Dwie amerykańskie firmy Wade Design Architects i Geremia Design czerpały inspiracje z „nowoczesnej, rolniczej architektury” tworząc obity drewnem dom w kalifornijskiej krainie wina dla pary przyszłych emerytów.
Rezydencja Calistoga stanęła w miasteczku o tej samej nazwie, znajdującym się w hrabstwie Napa w Stanach Zjednoczonych. Nieruchomość otoczona jest typowymi dla tego regionu winnicami i górami. Na dużej działce powstał dom główny, domek dla gości, domek z basenem oraz garaż ze studiem pilates.Projekt „Calistoga Residence” został stworzony dla aktywnej pary z okolic Los Angeles, która planuje przejść na emeryturę i zamieszkać w północnej Kalifornii, gdzie od lat jeździ na wakacje. O pomoc w zaprojektowaniu rezydencji właściciele poprosili architektów z firmy Wade Design Architects, a firma Geremia Design miała zająć się projektem wnętrz.
Właściciele marzyli o nowoczesnej architekturze rolniczej, wzorując się na pobliskiej winnicy Constant-Diamond Mountain. Głównymi wytycznymi dla zespołu architektów były piękne widoki, które miał podkreślać dom oraz spora ilość dziennego światła.
Spełniając te życzenia, architekci zaprojektowali serię obitych drewnem form z dwuspadowym dachem, które zorganizowane są wokół dziedzińców i tarasów. Dwupiętrowy budynek garażowy przypomina tzw. „monitor BARN”, czyli STODOŁĘ z uniesioną częścią środkową. Wszystkie budynki ulokowane zostały na osi wschód – zachód, dzięki czemu mieszkańcy mogą cieszyć się rozległymi widokami na piękne tereny od północy. Duże okna wpuszczają do wnętrza dużo dziennego światła i stanowią łącznik z krajobrazem.
W głównym budynku rezydencji przeszklone drzwi otwierają się na długie, osłonięte patio, na którym właściciele mogą jeść posiłki i odpoczywać.
- „Wszystkie okna i drzwi otwierają się tak, by gwarantować właścicielom taki rodzaj życia, jaki wybiorą. Mogą się tu bawić, cieszyć się swą przestrzenią i otoczeniem, a w razie potrzeby mogą tu odnaleźć spokój” – informują przedstawiciele firmy Geremia Design, która starała się stworzyć lekką, nieco eteryczną atmosferę domu, która pozwoli „temu co na zewnątrz, widokom i świeżemu powietrzu płynąć między poszczególnymi przestrzeniami”.
Wiele pomieszczeń ma białe ściany, płytki na podłodze oraz drewniane szafki. We wnętrzach dominują blade barwy, a czarne ramy okienne stanowią element kontrastowy. Nowoczesne meble lub dekoracje umiejętnie połączono z antykami, które właściciele kolekcjonują od lat.
Ogromną rolę przy projektowaniu wnętrz odegrała właścicielka domu, Natalie. - „Ona kocha gotować i docenia dobry projekt i dobrą organizację” – mówią projektanci. – „Jej ogromna wiedza w tym zakresie kształtowała nasze zainteresowanie pewnymi produktami do kuchni i biura, które z radością tu uwzględnialiśmy” – dodają.
Z kolei mąż uwielbia samochody, co skutkowało stworzeniem wyjątkowej „STODOŁY na samochody”, ulokowanej od frontu działki. – „Stworzyliśmy szczególną przestrzeń dla jego kolekcji” – wyjaśniają architekci, podkreślając, że dla nich był to „miły bonus” całej pracy.

Lokalizacja: Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA