nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Carmel Valley Residence

O inspiracji

Położony na zboczu w rezerwacie Santa Lucia w dolinie Carmel, dom wychodzi na otwartą łąkę z widokiem na ranczo w dolinie poniżej. Klienci marzyli o bryle przywołującej ich wspomnienia z wakacji spędzonych w Catskills. „Nasze rozwiązanie dzieli projekt na główny dom połączony otwartą arkadą z bali z domkami, które wspinają się na wzgórze i wtulają w las dębowy” – mówią architekci z pracowni architektonicznej Turnbull Griffin Haelsloop.

W Carmel Valley Residence zastosowano wiele zrównoważonych materiałów i elementów konstrukcyjnych. Fragmenty ścian zewnętrznych zbudowano przy użyciu PISE – mieszanki gleby wydobytej z terenu i betonu, który jest natryskiwany na szalunek. Pozostałe ściany zewnętrzne zbudowano z przetworzonego i ponownie przetartego drewna cedrowego. Podłogi wykonano z dębu pochodzącego z recyklingu, a cała inna tarcica użyta w projekcie była albo certyfikowana, albo pozyskiwana w sposób zrównoważony. Dach cynkowy jest antyrefleksyjny i trwały. Dom jest chłodzony pasywnie: masa spryskanych ścian metodą PISE i dobrze rozmieszczone otwierane okna zapewniają komfort w pomieszczeniach.

Lokalizacja: Carmel Valley, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA