Arch. De Leon & Primmer Architecture Workshop

Architektoniczna interpretacjatradycji Kentucky

Na lekkim wzniesieniu z widokiem na rzekę Kentucky stanął budynek, który jest częścią dużej destylarni o nazwie Wild Turkey Bourbon Distillery Complex. Duży budynek o powierzchni 850 m2 to centrum dla odwiedzających zakład. Mieszczą się w nim zatem wystawy dotyczące firmy, sklep z pamiątkami, pomieszczenie degustacyjne, biura administracyjne oraz miejsce, w którym można organizować różne wydarzenia. Architekci nawiązali w swym projekcie do programu gruntownego rebrandingu firmy, zgodnie z którym marka ma zatroszczyć się zarówno o stałych klientów jak i nowych entuzjastów. Z tego powodu projekt odwołuje się zarówno do tego, co znane, jak i do nowości.

Arch. De Leon & Primmer Architecture Workshop

Projekt nowego budynku wykorzystuje kształt prostej, czarnej stodoły. To nowa interpretacja stodół z upraw tytoniu, które występują w tym rejonie. Centrum staje się więc wyraźnym i rozpoznawalnym znacznikiem w tutejszym krajobrazie. Jego elewacja z barwionej na ciemno deski ułożonej w jodełkę podkreśla prostą formę, stanowiąc jednak pewien kontrast dla jej prostoty. Połączenie tradycji i nowoczesności celowo staje się tu jednocześnie proste i złożone. Zmieniające się strefy czasem matowej, a czasem przepuszczającej światło kraty, zacierają granice między wnętrzem a zewnętrzem. Nocą ciemna budowla zamienia się dzięki temu w delikatną, lekko błyskającą latarenkę, którą z wdziękiem osadzono nad rzeką.

Arch. De Leon & Primmer Architecture Workshop

Wewnątrz centrum zorganizowano wzdłuż podzielonej na różne poziomy promenady, która kończy się w pomieszczeniu degustacyjnym z pięknym widokiem na rzekę Kentucky. To właśnie woda z rzeki Kentucky jest wykorzystywana w produkcji tamtejszego trunku.