NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Chata w Malalcahuello

O inspiracji

Ten projekt został stworzony jako wakacyjne ustronie, znajdujące się w pobliżu ośrodka narciarskiego Corralco w Chile. Dom stanął na płaskiej działce, na środku doliny otoczonej porośniętymi lasem wzgórzami, na których dominują gatunki endemiczne. W oddali od północy widać wulkan Lonquimay, a ze strony południowo-zachodniej horyzont zamyka stratowulkan Sierra Nevada.

Projekt domu o powierzchni 141 m² stworzyli architekci z firmy Iragüen Viñuela Arquitectos, kładąc nacisk na spotkania i życie towarzyskie mieszkańców, ale jednocześnie umożliwiając im kontemplację otaczających dom krajobrazów. Z tego powodu dom ma dużą, centralną przestrzeń otwartą w dwóch kierunkach – północnym i południowym. To właśnie tu koncentruje się codzienne życie, które toczy się w ciągu dnia w przestrzeniach salonu, jadalni i kuchni, zorganizowanych na planie otwartym.Pomieszczenia prywatne zostały rozlokowane jako „tło”, w osobnych skrzydłach po stronie wschodniej i zachodniej domu. Jedno skrzydło przeznaczone jest dla właścicieli, a drugie dla gości. W każdym znalazła się jedna łazienka oraz dwie sypialnie.

Przedłużony plan przestrzeni wspólnej przypomina nieco układ „barowy”. Miejsce to ma pełną wysokość, którą udało się powiększyć dzięki stworzeniu dwuspadowego dachu o właściwym nachyleniu. Kąt dachu miał tu duże znaczenie, ponieważ wpływa na usuwanie wody i śniegu z dachu, co w tej lokalizacji ma duże znaczenie.

Cała zewnętrzna powłoka domu została wykonana z blachy falistej, którą można odpowiednio zamykać i otwierać na fasadach głównych, kontrolując w ten sposób ilość światła i ciepła wnikającego do wnętrza. Taki system pozwala też całkowicie zamknąć dom na czas, kiedy pozostaje on niezamieszkany.

Architekci wzięli pod uwagę trudny klimat i dostęp do działki, decydując się na pojedynczy, kompaktowy kształt domu, z prostą konstrukcją i powtarzalnością określonych sekcji, które może było w dużym stopniu wyprodukować w pobliskich miastach. W ten sposób zredukowano samą ilość prac budowlanych koniecznych na miejscu oraz koszty związane z całym projektem.

Lokalizacja: Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA