NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Naturalnie zintegrowana z otoczeniem

O inspiracji

Ciasa Le Fiun stoi samotnie na stosunkowo stromym południowym zboczu w Marebbe, z widokiem na Peitlerkofel  Specyfika zadania budowlanego polegała na połączeniu budynku handlowego z przestrzenią mieszkalną  i otaczającą tradycją budowlaną przysiółków „Viles”. Na tej podstawie powstał wydłużony frontowy budynek szczytowy, z kalenicą równoległą do skarpy.  Jego wygląd zewnętrzny nawiązuje do tradycyjnego budynku gospodarczego, STODOŁY. Ze względu na naturalną integrację ze zboczem wzgórza, trzy piętrowy budynek wydaje się być stosunkowo wyważony. Otynkowana podstawa o solidnej konstrukcji z drewnianą strukturą na wierzchu nawiązuje do archetypu tradycyjnego budynku z dachem dwuspadowym, użytkowanego rolniczo. Pionowe, konstruktywne drewniane podpory również nadają budynkowi charakterystyczną prezencję. Regionalne elementy nadają budynkowi ponadczasowy charakter. Dom jest odzwierciedleniem charakteru i usposobienia mieszkańców. Zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz przejawiają się tutaj: prosty, nieskomplikowany język projektowania. Projekt w dużym stopniu  zrealizowano przy użyciu lokalnych materiałów. Drewno świerkowe wykorzystano w obu sferach, zarówno do celów konstrukcyjnych, jak i okładzinowych elementów drewnianych. Materiał ten widoczny jest także w wykończeniu okien, drzwi i wyposażenia. Stromy dach, podobnie jak charakterystyczna okładzina z ciemnego drewna i kontrastowy, jasny i chropowaty tynk, stanowią punkt odniesienia do typowego wiejskiego krajobrazu.