NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Ciemna sylwetka domu Ell

O inspiracji

Od strony drogi ciemna sylwetka domu Ell wyraźnie odcina się od swego naturalnego otoczenia. Inspiracją dla prostych linii projektu była wiejska architektura hrabstwa Prince Edward, które znajduje się w Ontario w Kanadzie. Podczas gdy dwuspadowy dach domu to nawiązanie do regionalnych STODÓŁ, kształt „L” przywodzi na myśl dodatkowe budynki, jakie dobudowywano na farmach przez kolejne pokolenia. Pod kątem technicznym kształt budynku jest także odpowiedzą na kierunek wiatru, który dominuje w tym regionie. Jedno skrzydło osłania drugie, tworząc w tym miejscu spokojną przestrzeń wewnętrzną i zewnętrzną.

Projekt Ell to efekt współpracy dwóch firm – AAmp Studio i Ravi Handa Architect. Architekci stworzyli dom o powierzchni 204 m2, który właścicielom ma służyć jako dom wakacyjny i nieruchomość na wynajem.

Klienci chcieli oddzielić strefy prywatne od wspólnych, dlatego każde z dwóch skrzydeł pełni inną funkcję. Jedno z nich to część sypialna z czterema sypialniami i dwiema łazienkami, a drugie to część wspólna, w której powstały kuchnia, jadalnia i salon, płynnie się ze sobą łącząc.

– „Prostota tego układu sprzyja intuicyjnemu zrozumieniu przestrzeni” – wyjaśniają autorzy projektu.

– „Przeszklony hol to pierwszy punkt kontaktu z domem. Łącząc obie struktury, służy również jako swego rodzaju komora dekompresyjna. Przestronny i obfity w naturalne światło i rozległe widoki, staje się idealnym miejscem na złapanie chwili relaksu po przyjeździe. Możesz postawić tu swój bagaż, spojrzeć na nabrzeże, a następnie przejść do pomieszczeń wspólnych po lewej stronie lub części prywatnej po prawej” – mówią architekci.

Monochromatyczna estetyka zewnętrzna budynku, podkreślona okładziną z opalonego cedru, odzwierciedla grę kontrastów wprowadzoną między architekturą a najbliższym otoczeniem. Podobnie jest z wnętrzem, które zapewnia spokój, nawet wtedy, gdy wiatr na zewnątrz osiąga prędkość do 75 km/h.

W obu skrzydłach paleta naturalnych materiałów i stonowanych kolorów tworzy minimalistyczne, a jednocześnie zachęcające wnętrze. Aby dodać ciepłą przestronności przestrzeni wspólnej, kuchnia, jadalnia i salon są zorganizowane na jednym planie, a wprowadzony tu katedralny sufit podkreśla jeszcze tę otwartość i nawiązuje do kształtu domu. Liczne przeszklenia otwierają wnętrze na naturalne otoczenie, prezentując je w drewnianych framugach jak dzieła sztuki.

Piękne widoki od początku były istotną częścią tego projektu. Rozległe jezioro i wiejski krajobraz można podziwiać z głównej sypialni oraz siedząc przy stole w jadalni. W części wspólnej duże, przesuwane drzwi otwierają się na dziedziniec, za którym pojawia się błękit wody. Wszystkie przeszklenia są starannie przemyślane. Okno w kuchni pozwala dojrzeć, kiedy przybywają goście, a małe kwadratowe okienko w salonie to ukłon w stronę najmłodszego syna właściciela, jak również sposób na zaproszenie wszystkich pokoleń do zebrania się w tej samej przestrzeni.

W korytarzu w strefie sypialnej okna ustawiono naprzeciw drzwi prowadzących do każdej sypialni. Zapewnia to naturalną wentylację i wprowadza po południu rytmiczną grą światła i cienia.

Dzięki prostocie, czystości i stosowności tego projektu, Dom Ell podkreśla mocny kontrast architektury z naturalnym otoczeniem, tworząc spokojną przestrzeń życiową, która dokładnie uosabia pojęcie „schronienia”. To przykład architektury w jej najczystszej postaci.

W poszukiwaniu opalanej deski, zajrzyj do Wood of Fire i Degmeda. 

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA