NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Czarna STODOŁA na łąkach w angielskim Suffolk

O inspiracji

Studio Bark stworzyło niezwykły dom, który może funkcjonować samodzielnie, bez podłączania go do miejskiej sieci. nowoczesna STODOŁA ma zwężaną linię dachu i otwiera się przeszkloną ścianą szczytową na piękne łąki angielskiego hrabstwa Suffolk.Budynek nosi nazwę “Black BARN”, czyli „Czarna STODOŁA”. Ma dwa poziomy, a jego cechą charakterystyczną jest elewacja z czarnego, opalanego drewna cedrowego. Studio Bark stworzyło ten projekt nawiązując do miejscowych zabudowań rolniczych.
Czarna STODOŁA nie jest podłączona do miejskiej sieci energetycznej, ponieważ w całości zasilana jest energią słoneczną lub biopaliwem. Projekt z założenia miał mieć bowiem minimalny wpływ na środowisko naturalne.
- „Aby w pełni wykorzystać położenie Czarnej STODOŁY, zaprojektowaliśmy ją jako formę, która jest częścią większej okolicy” – wyjaśniają przedstawiciele londyńskiego studia Bark. – „Projekt jest nowoczesną, ale wrażliwą interpretacją tradycyjnej, czarnej STODOŁY – typologii od wieków rozsianej po wiejskich okolicach wschodniej Anglii” – mówią architekci.
Organizacja przestrzeni wewnętrznej jest mniej tradycyjna. Na niższym poziomie, jakby w częściowym podpiwniczeniu domu, zorganizowano sypialnie, a na głównym piętrze, które jest „jasne, otwarte i obszerne” urządzono przestrzenie dzienne, w tym otwartą kuchnię i jadalnię. Wnętrze w piękny sposób prezentuje też drewniane belki konstrukcyjne, które są kolejnym nawiązaniem do lokalnej architektury.
Projekt budynku powstał przy współpracy z firmą Structure Workshop, która pomogła dopracować zwężającą się z jednej strony linię dachu i otworzyć przestrzenie od strony gigantycznej, przeszklonej ściany szczytowej, którą zakończono tarasem zewnętrznym. 
Parter nowoczesnej STODOŁY – dla kontrastu – został zaprojektowany jako miejsce „funkcjonalne i spokojne”, w którym urządzono cztery sypialnie i trzy łazienki. Do tego miejsca schodzi się drewnianymi schodami, umieszczonymi w części centralnej domu. Architekci wybrali to miejsce na część sypialną, ponieważ nie jest ona doświetlona bezpośrednim światłem słonecznym, dzięki czemu w lecie jest tu chłodniej.
Zarówno sama konstrukcja, jak i organizacja przestrzeni wewnętrznej, miały zwiększyć właściwości ekologiczne domu, redukując jego ślad węglowy. Opadająca z jednej strony forma budynku pozwoliła zmniejszyć liczbę okien od północy, dzięki czemu zminimalizowano ewentualną utratę ciepła. Z kolei ogromne przeszklenie ściany szczytowej jest lekko cofnięte, dzięki czemu wnętrze zyskuje w lecie więcej cienia.
Wszystkie materiały wykorzystane przy budowie Czarnej STODOŁY pochodziły z lokalnych źródeł, a dom jest zupełnie niezależny od wszelkich sieci miejskich. Ma nie tylko własną energię słoneczną i generator napędzany biopaliwem, ale także własny system kanalizacyjny oraz niezależne źródło bieżącej wody.

Lokalizacja: Suffolk, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA