nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom kominowy

O inspiracji

Studio David Thulstrup to pracownia architektoniczna, wnętrzarska i projektowa z siedzibą w Kopenhadze. Blisko współpracując z klientami, tworzymy innowacyjne rozwiązania architektoniczne, w których każdy koncept to odzwierciedlenie tożsamości klienta, jego wartości i potrzeb.

David Thulstrup właśnie ukończył Chimney House, oszałamiający projekt architektoniczny i wnętrzarski, dla którego praktycznie wszystko zostało zaprojektowane specjalnie, od dodatkowego poziomu po stalowe schody i wykonane na zamówienie klamki. Stworzony dla VIPP, Chimney House łączy śmiałe interwencje architektoniczne, które szanują oryginalną strukturę dawnej przepompowni wody wpisanej na listę dziedzictwa, ale dodają najnowocześniejszą współczesną architekturę.

„Dla mnie był to wymarzony projekt architektoniczny, ponieważ miałem dużą kontrolę, od pierwszych szkiców, po najdrobniejsze detale wnętrza. Mimo że zachęcano mnie do nadania mu charakteru, nadal wiodącą zasadą była żywotność. Chciałem, żeby miał osobowość, funkcje i estetykę prywatnego domu ”- mówi David Thulstrup, założyciel i dyrektor kreatywny Studio David Thulstrup.

Nazwa Dom kominowy pochodzi od charakterystycznego 35-metrowego komina w kształcie minaretu, dodanego do budynku z 1902 r. W 1928 r. I odrestaurowanego w ramach tego całorocznego projektu.

Główną zmianą strukturalną był nowy górny poziom, który jest zgodny z dwuspadową linią dachu pierwotnego ceglanego budynku, stanowiąc nowoczesny kontrast. Istniejące łukowe okna zostały przedłużone do poziomu gruntu i zamienione w szklane drzwi ze stalową ramą, a głębokie wycięcie zostało wykonane w jednej elewacji prowadzącej na nowy zewnętrzny taras.

Klatka schodowa w kształcie litery U przecina parter i działa jako przegroda, określając strefę jadalną i mieszkalną w otwartej przestrzeni. Wykonane ze stali i mocno geometryczne schody są pokryte panelami z wytłaczanego aluminium, które przypominają elewację schroniska VIPP, schroniska w Szwecji.Wewnątrz koncepcją detalu architektonicznego było zachowanie poczucia pierwotnej przestrzeni poprzez oddzielenie starego od nowego.

„Nic nie dotyka ścian zewnętrznych. Nowa bryła, w której mieści się łazienka, jest odsunięta od ściany, a w miejscu, w którym łączy się podłoga z lastryko, znajduje się cienie. Spadek oryginalnego dachu jest podkreślony silną linią i zmianą materiału identyfikującą przedłużenie. Istniejące ściany elewacyjne pokryte są ciepłym szarym tynkiem, dzięki czemu można wyczuć cegłę. Takie podejście do detali oddaje charakter budynku i wyznacza nowe dzieło ”.

Spadzisty dach nowego poziomu pozostaje odsłonięty, a jego dużą wysokość podkreślają trzy 5-metrowe, zaprojektowane na zamówienie lampy wiszące wykonane z ułożonych w stos dysków Perspex.

Projektując wnętrza, Thulstrup starał się połączyć nowoczesny styl życia i zaprezentować wysokiej klasy elementy i akcesoria kuchenne i łazienkowe VIPP. Nowa antresola w kształcie litery L ma dwie sypialnie, każda z panelami szklanymi o wysokości 4,5 metra skierowanymi w stronę atrium.

The Chimney House stanie się trzecią placówką VIPP Hotel, wciągającymi przestrzeniami dostępnymi na krótkie pobyty, które pokazują ewolucję kultowej duńskiej marki. Studio David Thulstrup zaprojektowało również VIPP Loftin Islands Brygge w Kopenhadze.

Lokalizacja: Kopenhaga, Dania
Tekst: nowoczesna STODOŁA