NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Dom na zboczu

O inspiracji

Dom stoi na zboczu, w wiejskiej okolicy Stowe w amerykańskim Vermont, a projekt powstał na bazie trójkątnego paleniska, które zainspirowało architektów z firmy J.Roc Design. Stworzyli więc trzy prostokąty, które połączyli z poszczególnymi bokami paleniska i fundamentów. Palenisko o trzech bokach zostało wykorzystane jako rdzeń, tworząc pętlę komunikacyjną i stając się głównym punktem orientacyjnym w domu. Przestrzenie publiczne zamknięto szkłem, a prywatne osłonięto listewkami. Długa na 45 metrów ściana kurtynowa ciągnie się wzdłuż sześciu boków domu.
Organizacja wnętrza wokół trójkątnego rdzenia pozwala docenić uroki okolicy, odsłaniając przestrzeń na wiele stron. Architekci zadbali też o to, by cały dom dostępny był z wózka inwalidzkiego z myślą o starzejących się rodzicach właścicieli.
Jak mówią przedstawiciele firmy J.Roc Design, wszystkie decyzje projektowe napędzały dwie równoległe siły.
Pierwszą było dążenie do tego, by do wnętrza wprowadzić niesamowite widoki, jakie zapewnia lokalizacja domu. Aby osiągnąć taki cel, bazowali na metodzie zapożyczonej od Jamesa Turella, w której otwarte niebo wprowadza się do wnętrza poprzez całkowitą redukcję krawędzi i ram. Eliminowane są między innymi wszystkie widoczne progi i parapety, które oddzielają wnętrze od otoczenia zewnętrznego.
Drugą siłą napędową, była potrzeba udostępnienia dla wszystkich członków rodziny górnego poziomu budynku. Klient oraz jego rodzice pracują w dziedzinie związanej ze zdrowiem geriatrycznym i są w pełni świadomi architektonicznych potrzeb starszych ludzi. Usunięto więc wszystkie przeszkody i możliwe miejsca problematyczne, jakie mogą pojawić się w przypadku wprowadzenia do domu wózka inwalidzkiego. Cały dom jest w pełni dostępny, przejścia są szerokie i jasno zdefiniowane.
To połączenie potrzeb percepcyjnych i pragmatycznych pozwoliło podejmować odpowiednie decyzje projektowe w skali każdego szczegółu, co w efekcie doprowadziło do zaspokojenia wszystkich oczekiwań klientów.

Lokalizacja: Stowe, Vermont, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA