nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom w kurniku

O inspiracji

Ten dom to dawny kurnik, który został zbudowany w Berlinie tuż po II wojnie światowej. Stoi on w bujnie zarośniętym ogrodzie obok willi pochodzącej z lat 30-tych. Jednym z głównych założeń projektowych było zachowanie lekko podniszczonego, ale uroczego stylu zewnętrznego budynku, które pasowało do otaczającej go roślinności. Samo wnętrze zostało natomiast przekształcone w 2016 roku w zupełnie nowe studio artystyczne.

Środek kurnika został całkowicie odmieniony. Otwarto całą przestrzeń, wstawiając jedynie antresolę. Całość wykonana jest z drewna, zachowując oryginalny komin i stalową belkę, które teraz jednak również „zapakowano” w drewno, wzmacniając w ten sposób ogólną geometrię przestrzeni.

Lokalizacja: Berlin, Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA