nowoczesna STODOŁA

Dom w Tychach od ZUP-a

Kategorie: Domy modułowe

O inspiracji

Dom położony blisko centrum miasta nie musi mieć charakteru typowego dla gęstej, miejskiej zabudowy. Mając do dyspozycji tereny pełne zieleni i drzew, budynek może zostać harmonijnie wkomponowany w naturalne otoczenie. Tak jak poniższy dom w Tychach.

Koncepcja powstania domu zakładała stworzenie budynku mieszkalnego jednorodzinnego, który z jednej strony wykorzysta walory swojej lokalizacji, a z drugiej da użytkownikom poczucie prywatności. Architekci z ZUP-a w pełni wykorzystali uwarunkowania wąskiej i długiej działki umieszczonej w naturalnym otoczeniu pełnym zieleni i drzew. W jaki sposób? Kształt działki sprawił, że budynek musiał przyjąć podłużną formę. Jednak, aby bryła nie miała przytłaczającego charakteru, zdecydowano o podziale na mniejsze części – przesunięte względem siebie. W konsekwencji zamiast podłużnej tradycyjnej STODOŁY, powstał projekt połączonych, ułożonych kaskadowo małych domków z jasno wydzielonymi strefami. W naturalnym otoczeniu sprawia to, że projekt harmonijnie łączy strefę wewnętrzną z tym, co na zewnątrz.

Strefy domu i pory dnia

Strefowość budynku ma pełnić nie tylko funkcje estetyczne, ale także ma za zadanie oddzielać od siebie jego poszczególne funkcjonalności. Ponadto strefy uwzględniają naturalny podział rytmu dnia. Jak to wygląda w praktyce? Obok strefy garażowej oraz wejściowej (z pomieszczeniami pomocniczymi), w domu funkcjonują także: strefy nocna i dzienna. Mają one zapewnione odpowiednie naświetlenie światłem słonecznym dzięki lokalizacji przeszkleń, która została podyktowana lokalizacją budynku pośród otoczenia.

Strefa wejściowa z dużym przeszkleniem na wprost drzwi, otwiera perspektywę widokową już od samego wejścia do budynku. To w tej strefie znajduje się m.in. garderoba czy pomieszczenie gospodarcze. Część garażowa to ażurowa wiata na 2 samochody oraz pomieszczenie warsztatu. W części nocnej zlokalizowano sypialnie, łazienki i garderobę. Część dzienna to z kolei otwarta kuchnia ze spiżarnią, jadalnia oraz pokój dzienny otwarty aż do szczytu dachu. Z tej części wydzielono także częściowo zadaszony taras zewnętrzny, umożliwiający komfortowy wypoczynek z dala od zgiełku.

Naturalne wnętrza

Wystrój wnętrza domu idealnie współgra z funkcjonalnością każdej ze stref. Zastosowane drewniane wykończenia wskazują, że jest to miejsce, w którym można czuć się przytulnie i naturalnie. Połączenia kolorów w pokojach sypialnych sprawiają, że jest to idealna przestrzeń do wyciszenia się, a jednocześnie nie przytłaczają ciemną kolorystyką. Otwarta część dzienna została zaprojektowana w ten sposób, że można poczuć się w niej jak w ogrodzie. Duża ilość przeszkleń zapewnia nieograniczony dostęp światła dziennego, a otaczające barwy drewna – w połączeniu z roślinnością w dużych donicach – sprawia, że jest to idealne miejsce do wypoczynku.

Prywatność i naturalność

Główne cele powstania budynku obejmowały dopasowanie nieruchomości do naturalnego otoczenia, ale jednocześnie – zachowanie prywatności użytkowników. W związku z tym konieczne było zaprojektowanie przeszkleń w ten sposób, aby zapewnić naturalne doświetlenie wnętrz, umożliwiając mieszkańcom budynku odgraniczenie się od wzroku sąsiadów i przechodniów. W związku z tym architekci z ZUP-a postanowili maksymalnie otworzyć budynek od strony południowej – otwierając się na tereny zielone, które nie zostaną zabudowane. W tych obszarach nie znajdują się sąsiednie budynki, więc duża ilość przeszkleń w żaden sposób nie narusza prywatności mieszkańców.

Od strony wschodniej – gdzie znajduje się teren zielony działki – budynek jest jedynie częściowo otwarty. Daje to możliwość ograniczenia się od zabudowy, która może potencjalnie powstać tutaj w przyszłości. Z kolei od strony zachodniej – gdzie zlokalizowana jest zarówno droga dojazdowa jak i już istniejąca zabudowa mieszkaniowa – zdecydowano się na minimalne otwarcie, z jedynie niewielkimi otworami okiennymi.

W tak powstałym projekcie naturalność jest na pierwszym miejscu. Układ funkcjonalny oraz forma budynku mają na celu jak najlepsze wkomponowanie w otaczające tereny zielone oraz zapewnienie komfortu i maksymalną funkcjonalność. A to wszystko w odległości zaledwie kilku minut od centrum Tychów.

Jeśli spodobał się Wam Dom w Tychach projektu ZUP-a, zapraszamy do zakładki studia architektonicznego lub do śledzenia ich mediów społecznościowych – Instagrama oraz Facebooka.

Partner

ZUP-A