nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

„Bezobsługowy” dom w uliczkach

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

„Lanes” w Amagansett w stanie Nowy Jork to zestaw ulic, po których można spacerować, prostopadłych do głównej ulicy. Są one usiane różnorodnymi domami i stylami, które znajdują się w odległości spaceru od oceanu. Dom w uliczkach wyszedł spod kreski pracowni mb_architecture.

Dom w uliczkach = dom bez ingerencji

Jednym z wyzwań pracowni architektonicznej było stworzenie domu, który spełniłby życzenie właścicieli o „bezobsługowym” domu o długiej żywotności. Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Doprowadziło to do stworzenia kształtów i wykorzystania materiałów, które byłyby wytrzymałe, pozbawione delikatnych detali i nie wymagające z czasem renowacji. Wszystkie materiały zewnętrzne, od deski opalanej, konkretnie cyprysu, przez surowe ściany betonowe, po cynkowy dach, wybierano ze względu na ich zdolność do naturalnej zdolności wietrzenia. Z czasem nabierają patyny, co wpływa na charakter bryły. Dom w uliczkach uszczelniają wysokiej jakości okna i drzwi.

Topografia lokalnych zabudowań klaruje się jasnym kanonem. Domy ciągną się z boku na bok, często dusząc działkę, zabierając przestrzeń. Mb_architekci zdecydowali, aby boczna fasada, czyli wąski koniec, stanął od strony ulicy. W ten sposób skierowano dłuższy bok domu na południe – na słońce, zachowując jednocześnie odpowiednią odległość od sąsiadów.

Surowość pośród łąki

Podwórko przed domem „zmiękczono zielonym buforem”. Ogród zdobi łąką, która z czasem rozrośnie się i stworzy naturalną zieloną strefę wzdłuż ulicy, jednocześnie tworząc prywatność dla właścicieli. Dom w uliczkach jawi się jako surowa, niedokończona, betonowa ściana na łące. Jej profil nawiązuje do znanego kształtu STODOŁY. Ukrywa garaż i zmniejsza frontową ścianę domu, aby dopasować się do starszych domów okolicy. Płynność materiałów budulcowych widoczna jest na pierwszy rzut oka. Beton ustępuje miejsca opalanej desce cyprysowej (organicznemu materiałowi antytermitowemu). Rozpoczyna to „grę” między tymi dwoma materiałami, która de facto rozciągają się w całym domu. Tworzą one kontrastowe przestrzenie wewnętrze – drewno versus betonowe ściany kotwiące.

Parter przeznaczony jest na pomieszczenia mieszkalne i oferuje sypialnię dla gości. W salonie surową stalową szafę wstawiono w betonową ścianę zapewniając dostęp do przechowywania kolekcji rzadkich i zabytkowych płyt winylowych. Połączenie z otoczeniem, wielkość okien i nawisów jest starannie dobierane, aby zaspokoić życzenie klientów dotyczące silnego poczucia wnętrza, a także filtrowania naturalnego światła.

Przestrzeń

Dom w uliczkach, a raczej jego drugie piętro mieści sypialnię rodziców oraz – po drugiej stronie bryły – sypialnie dziecięce. Hol wraz z tarasem za przeszklonymi przesuwnymi drzwiami oddziela te dwie strefy – dziecięca oraz dorosłą. Taras mieści się w „wycięciu w dachu”. Przesuwne szklane drzwi wychodzą na południe, a wraz z wychodzącym na północ oknem w holu wpuszczają naturalne światło do wnętrza domu. Kolejno odbijają się w głąb domu przez wąskie szczeliny i otwory wzdłuż klatki schodowej oraz betonowej klatki schodowej.

Zatopiony dziedziniec po południowej stronie domu i obszerny szyb po stronie północnej przełamują płaskość terenu i umożliwiają przenikanie światła na niższy poziom, przekształcając piwnicę w dobrze oświetlony pokój rodzinny z prywatną przestrzenią zewnętrzną.

Lokalizacja: Amagansett, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy