nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Dom z “drewnianym pudełkiem”

O inspiracji

Budynek został ukończony w ramach uniwersyteckiego programu o nazwie „Jim Vlock Building Project”, który został zapoczątkowany już w roku 1967. Założenia programu skupiały się na zaprojektowaniu i zbudowaniu niskobudżetowych domów w ubogich dzielnicach New Haven, w którym ma swą siedzibę Uniwersytet Yale. Studenci pierwszego roku mają obowiązek uczestniczenia w tym programie w ramach zajęć prowadzonych w Yale School of Architecture. „Program jest wyjątkowy w porównaniu do innych uczelni z kierunkiem architektura i jest obowiązkowy dla wszystkich uczestników zajęć” – informują przedstawiciele uniwersytetu. „Program daje studentom możliwość doświadczenia pracy z klientem oraz jest okazją, by odpowiedzieć na wyzwania związane z tanim budownictwem i rozwojem miejskim okolicy.”Studenci otrzymali zadanie stworzenia domu o powierzchni 93 m2 na narożnej działce w dzielnicy West River. „Studenci mieli stworzyć ekonomiczny i elastyczny prototyp projektu, który można będzie przystosować do podobnych miejsc w New Haven i innych środowisk miejskich w kraju” – wyjaśniają prowadzący program.

Pięćdziesięcioro dwoje studentów podzielono na osiem zespołów, które jednocześnie pracowały nad projektami. Członkowie wydziału oraz zaproszeni gościnnie jurorzy wybrali zwycięską propozycję. Na jej podstawie w ciągu lata zbudowano dom, zakładając oddanie go do użytku na początku października. Budżet budowy wynosił 130 tysięcy dolarów.

Dwupiętrowy dom obłożono czerwonym drewnem cedrowym i zwieńczono dwuspadowym dachem wykonanym z anodowanego aluminium. Wyższa część domu nieznacznie wychodzi ponad parter, nadając budynkowi wyróżniającą go cechę w okolicy, która jest zdominowana przez bardziej tradycyjną architekturę. Niski, betonowy mur wyznacza granicę nieruchomości.

Projekt domu skupia się wokół wielofunkcyjnego „rdzenia” budynku, który mieści klatkę schodową i pełni użyteczne funkcje, pozostawiając resztę przestrzeni otwartej. „Rdzeń” to w zasadzie „drewniane pudełko”, które ustawiono na środku domu. Osłania ono kuchnię i salon znajdujące się na parterze od rogu ulicy, która bywa dość ruchliwa. Ulokowane w środku schody prowadzą na wyższe piętro, gdzie mieści się przestrzeń wspólna z wbudowanymi szafkami oraz sypialnie i łazienki.

Zespół studentów wykończył wnętrze betonowymi i bambusowymi podłogami, dodając dębowe wyroby stolarskie i nowoczesne urządzenia. Przestrzeń wypełnia naturalne światło, które wpada do wnętrza dzięki dużym oknom oraz świetlikowi umieszczonemu na szczycie „rdzenia”.

Lokalizacja: New Haven, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA