NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Szwedzka chata z połowy XIX wieku, zastąpiona nowym domem

O inspiracji

Typowa szwedzka chata żołnierska z połowy XIX wieku, niestety zbutwiała w całym szkielecie, została więc zastąpiona nowym domem o tym samym położeniu, powierzchni, objętości i materiałach. Parter zachowuje oryginalną wysokość sufitu. Teraz z przesuwanymi szklanymi drzwiami chowanymi od podłogi do sufitu wpuszczonymi w głębokie nisze, każde z drzwiami z nieobrobionymi drewnianymi schodami prowadzącymi do ogrodu. Na podłodze pojawiła się posadzka z desek jodłowych. Kominek wykończono cegłą ręcznie formowaną.Wygląd zewnętrzny to oryginalna paleta tradycyjnych i naturalnych materiałów. Murowany fundament oprawiono łąką kwietną. Elewacje pokryto deską w czerwonym kolorze. Natomiast dach pokryto glinianymi dachówkami, bez grabi na szczytach. Lokalizacja: Szwecja Tekst: nowoczesna STODOŁA