nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Rozbudowa domu o dobudówkę w dębowej konstrukcji

Kategorie: Domy kamienne

O inspiracji

W 2010 roku Phil i Claire Baker zakochali się w działce, którą później kupili w Gloucestershire. Ich wizją było wybudowanie wymarzonego domu rodzinnego. Rozpoczęli swoją podróż od renowacji mieszczącego się tam bungalowu z lat 70. Jednak na otrzymaniu zgody na zastąpienie go zaprojektowanym na zamówienie domem z trzema sypialniami, zdecydowali się właśnie na ten krok.

Decydując się na budowanie z dębu

Podczas projektu budowy domu Phil i Claire pracowali z miejscowym stolarzem, aby wkomponować dębowe schody, podłogi, belki i nasłoneczniony wystrój wnętrz.

„Dąb jest wspaniałym, ciepłym materiałem i nadaje charakter domowi” – mówi Claire. „Gdy ukończyliśmy naszą budowę, zawsze wiedzieliśmy, że istnieje jeszcze większy potencjał do rozbudowy”.

The Bakers’ byli zdeterminowani, aby jak najlepiej wykorzystać otoczenie, jednocześnie tworząc dodatkową przestrzeń życiową. Zaczęli więc rozważać projekt rozbudowy, który uzupełniłby ich nowy dom.

„Byliśmy pewni, że chcemy, aby nasza rozbudowa została zbudowana z dębu” — mówi Claire. „Zaczęliśmy więc odwiedzać firmy produkujące konstrukcje dębowe. Nie było konkurencji, więc wybraliśmy firmę Oakwrights.

Współpraca z Oakwrights

Phil i Claire mieli na myśli projekt rozbudowy o dwie kondygnacje i w 2017 roku zaczęli omawiać swoje pomysły z Julianem Pilkingtonem, starszym projektantem w Oakwrights.

„Pracowaliśmy razem, aby stworzyć przestronny salon na otwartym planie z dużymi, otwieranymi podwójnymi drzwiami, łączącymi dom Phila i Claire z ich ogrodem” — mówi Julian. „Przenosząc się na górę, zaprojektowaliśmy sypialnię z łazienką, która jest uporządkowana i prosta. Antresola w stylu loftu, która oddziela piętro na górze i na dole, zapewnia połączenie z resztą domu, a balkon Julii w dodatkowej sypialni wita ciepłą bryzę w letnią noc”.

Kluczowe cechy konstrukcyjne

„Mieszkając w wiosce w Cotswold, mamy szczęście, na wspaniałe widoki na dolinę” — wyjaśnia Claire. „Aby wykorzystać to i zmieniającą się pogodę w ciągu roku. Naszym głównym priorytetem było dodanie przeszklonego frontu o podwójnej wysokości, aby zapewnić uchwycenie ich zarówno z górnego, jak i dolnego poziomu”.

„Otwór na główne drzwi do ogrodu to funkcja, która wymagała od nas ścisłej współpracy z naszym inżynierem budowlanym, aby znaleźć rozwiązanie zapewniające taką rozpiętość w dębie”, wyjaśnia Julian.

Lokalizacja: Swainshill, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA