nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Energooszczędna STODOŁA no. 2 od Dor-Tex

O inspiracji

Energooszczędna Stodoła no. 2 to jeden z naszych ulubionych projektów, zrealizowany w okolicach Łodzi. Łączy w sobie zarówno elementy tradycji, jak i nowoczesności, przy zachowaniu harmonii z otaczającą naturą. Podkreślone zostało użycie szlachetnych, naturalnych materiałów, wkomponowane w urokliwie piękny krajobraz leśny.

Energooszczędna Stodoła no. 2

Przygoda z projektem domu zaczęła się od kupienia dużej działki przy lesie wraz z istniejącym na niej ponad 100-letnim domem ogrodnika. Dom był niezaprzeczalnie piękny, historyczny, jednak wybudowany w starej, tradycyjnej technologii. Zależało nam jednak na tym, aby nowy dom był przede wszystkim ciepły i energooszczędny. Pojawił się wobec tego pomysł, aby istniejący budynek uszanować i pozostawić, jednak ocieplić od środka ekologicznym materiałem – płytami na bazie włókien drzewnych, a wykończyć glinianym tynkiem, aby zachować klimat wnętrza. Jednak powierzchnia całego domu była dla użytkowników niewystarczająca – postanowiono więc całość rozbudować o drugie skrzydło w technologii szkieletu drewnianego.

Ostatecznie układ funkcjonalny budynku podzielono na dwie podstawowe strefy ustawione prostopadle względem siebie: w starej części budynku znajduje się wejście do domu z pomieszczeniem technicznym i toaletą oraz cała część dzienna, czyli salon z kuchnią i jadalnią, gdzie przestrzeń  jest otwarta aż do dachu a w płaszczyźnie stropowej widzimy ozdobne, drewniane belki. Dzięki temu wnętrze jest bardzo przestronne. Dodatkowo od strony zachodniej zaprojektowane zostało duże przeszklenie z oknem balkonowym przesuwnym z bezpośrednim wyjściem na taras. Elewację pozostawiono w naturalnej cegle.

Drewniany szkielet i włókna drzewne

Nową część budynku zaprojektowano całkowicie w technologii szkieletowej drewnianej, z zastosowaniem materiałów izolacyjnych wyprodukowanych na bazie włókien drzewnych. W tym skrzydle znajduje się część nocna mieszkańców: sypialnie, łazienki prywatne oraz garderoby. To skrzydło budynku jest wyższe: składa się z parteru oraz poddasza z wysoką ścianką kolankową. Z sypialni głównej rozpościera się widok na pobliski las przez duże okno trapezowe. Jako materiał wykończenia domu z zewnątrz wybrano deski elewacyjne z modrzewia naturalnego, niezabezpieczone olejem. Dzięki temu modrzew naturalnie szlachetnieje, zmienia swoje odcienie w zależności, m.in. od padania promieni słonecznych.

Obie części powiązane zostały ze sobą przy pomocy przeszklonego łącznika, pełniącego rolę ogrodu zimowego, miejsca relaksu dla domowników. Usytuowany został od strony południowo-zachodniej a całość dodatkowo pomalowana została na ciemny kolor. Takie rozwiązanie zapewnia dodatkowo dobre doświetlenie i rozprowadzenie ciepła słonecznego na obie części budynku.

Cały dom ma ok. 180m2 powierzchni użytkowej i jest w całości zasilany na prąd. Po założeniu paneli fotowoltaicznych przez właścicieli, wiemy, że rachunki za cały ostatni rok wynosiły ok. 1000zł. Wobec tego, możemy śmiało powiedzieć, że udało nam się w pełni spełnić warunki o domu ciepłym i energooszczędnym, przy jednoczesnym połączeniu tradycji z nowoczesnością i poszanowaniu istniejących warunków krajobrazowych.

Jesteś ciekawy projektów spod ręki Energooszczędnych STODÓŁ Dor-Tex? Zapraszamy do ich zakładki oraz na media społecznościowe firmy – Instagram oraz Facebook, a także Pinterest.

 

 

Zapraszamy do kontaktu.

Energooszczędne STODOŁY Dor-Tex

? (+48) 601 349 394, (+48) 603 950 000
? biuro@dor-tex.pl

ul. Ks. W. Tymienieckiego 25c lok. 207
90-350 Łódź