nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Gallery House, czyli przebudowa z zachowaniem rodzimego stylu

O inspiracji

Wykończenie panelami z ciemnego drewna i wewnętrzny labirynt pomieszczeń stanowią nawiązanie do oryginalnego domu, zbudowanego w latach 60-tych. Dom jednak częściowo odmieniono, a wewnątrz zburzono i przestawiono ściany, aby stworzyć otwarty przepływ przestrzeni. Przebudowę zaprojektowali architekci z Taylor Smyth Architects.Właściciele, którzy są gorliwymi kolekcjonerami sztuki, marzyli o wnętrzu, w którym swobodnie będą mogli prezentować wciąż rosnącą kolekcję zebranych dzieł. Stąd nazwa Gallery House. Nowe dębowe schody w połączeniu z bielą łączą parter z piętrem. Kuchnia z pokojem rodzinnym jest mieszaniną pięknej palety dobrze zestawionych materiałów. Na podłodze ułożono szerokie, dębowe deski, stolarkę wykonano z drewna orzechowego, a w kuchni nie brakuje też marmuru i stali.

Sufit w sypialni głównej wyraźnie podniesiono, aby wykorzystać zapomnianą wcześniej przestrzeń położonego powyżej strychu. Ścianę w sypialni prawie w całości wypełniono szkłem, otwierając to pomieszczenie na ogród. We wnętrzu wykorzystano różne materiały i tekstury, tworząc ciepłą i luksusową atmosferę. Nie brakuje tu koloru czarnego, ponieważ w ten sposób architekci nawiązali do łazienki, która – zgodnie z życzeniem właścicieli – jest całkowicie czarna.

Gallery House na zewnątrz w dużym stopniu pozostał w stylu oryginalnym, ale wyjątkiem jest połączenie tynku i drewna w stylu elżbietańskim, które dominuje na trójkątnych ścianach szczytowych. Zabarwione na czarno drewniane panele, podzielone paskami aluminium, są nowoczesną interpretacją dawnego stylu.

Zajrzyj tutaj po więcej inspirujących renowacji.

Lokalizacja: Toronto, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA
Gallery house salon
Gallery House ogród
Gallery House korytarz
Gallery House aneks kuchenny
Gallery House czarna łazienka
Gallery House duże okno
Lampka nocna
Gallery House schody z przeszkleniem
Gallery House galeria sztuki
Gallery House pokój dzienny