nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Hamra to dom wakacyjny znajdujący się na wyspie Gotlandia w Szwecji

O inspiracji

Hamra to dom wakacyjny znajdujący się na wyspie Gotlandia w Szwecji. Właściciele chcieli początkowo przekształcić jakąś STODOŁĘ w domek letniskowy, ale kiedy nie znaleźli odpowiedniej konstrukcji, zwrócili się do firmy DinellJohansson z prośbą o zaprojektowanie domu w stylu STODOŁY. Miała to być prosta, prostokątna konstrukcja z jedną otwartą przestrzenią wewnątrz. Prosty projekt miał też utrzymać koszty w granicach niezbyt dużego budżetu.Na wyspie Gotlandia istnieje tradycja budowania z kamienia i wykańczania ścian gipsem. Aby ograniczyć koszty, w tym przypadku kamień zastąpiono betonowymi blokami, ale pokrycie ścian gipsem naśladuje wygląd tradycyjnych budynków. Pokrycie dachu blachą falistą jest również powszechne w przypadku budynków rolniczych, więc taki dach spełniał swoją rolę. Takie same blachy zostały wykorzystane do wykończenia sufitów.

W ramach otwartej przestrzeni udało się wyodrębnić kilka miejsc do spania, przestrzeń kuchni i jadalni, a także miejsca do siedzenia. Wydaje się, że to całkiem sporo, biorąc pod uwagę, że powierzchnia budynku to tylko 64 m2. Z tego powodu miejsca do spania są dosyć małe i w domku nie ma klasycznej łazienki. Ona znajduje się w osobnym budynku gospodarczym.

Kuchnia w tym przypadku jest dosłownie sercem całego domu. Składa się na nią duża, betonowa wyspa, stojąca na środku pomieszczenia. Dzięki temu przygotowywanie posiłków stało się dość rodzinną czynnością – miejsce to jest otwarte, a w kuchni może pracować jednocześnie kilku kucharzy, rozmawiając ze sobą „twarzą w twarz”.
W dwóch przeciwległych końcach domu ustawiono „drewniane pudełka”, w których znajdują się sypialnie. Ściany ze sklejki mają z jednej strony wbudowane półki, a wnętrze można przysłonić kotarą. Na górze obydwóch „pudełek” urządzono miejsce do zabawy dla dzieci i dodatkową sypialnię dla ewentualnych gości.

Na każdej ścianie nowoczesnej STODOŁY jest duże przeszklenie, z czego trzy są w formie tzw. drzwi francuskich. Okna i drzwi zostały oryginalnie zainstalowane w części zewnętrznej ściany tak, by ramy nie były widoczne od środka. Dzięki temu wydaje się, że ściany mają przeszklone otwory. Taki zabieg zapewnia bardzo prosty i minimalistyczny wygląd. Dwa okna dachowe zostały również wykonane tak, by wyglądały jak otwory w dachu, a ramy zostały ukryte pod sufitem.

Lokalizacja: wyspa Gotlandia, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA