nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA na szczudłach

O inspiracji

Projekt tego prywatnego domku zakładał grę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem oraz poniekąd zacieranie się granic między tymi strefami. Budynek ma także zapraszać i zachęcać ludzi do gromadzenia się i spędzania czasu w przestrzeniach zanurzonych w naturze.Konstrukcje podwyższone na palach stosuje się zazwyczaj w cieplejszych krajach oraz strefach podmokłych. Ta zimowa nowoczesna STODOŁA „High House” wykorzystuje system konstrukcji na palach, aby stworzyć zabezpieczenie dla parteru oraz pieca zewnętrznego. To nietypowa przestrzeń, w której mieszkańcy mogą w pełni obcować z zimową aurą jednocześnie zapewniając azyl i możliwość ogrzania.

Podwyższona konstrukcja podnosi również dom ponad linię drzew znajdujących się nieopodal. W ten sposób zapewniono niczym niezakłócony widok z okien na kanadyjski ośrodek narciarski Mont Saint Anne. Takie rozwiązanie ułatwia także dopływ światła i promieni słonecznych do wnętrza domku.

Czyste i ostre krawędzie uzyskano wskutek użycia okładziny z płyt betonowych i paneli dachowych z falowanej stali. W pochmurne i śnieżne dni „High House” wtapia się w swoje otoczenie, niemal całkowicie w nim znikając. Latem chatka kontrastowo odcina się od otaczających ją zielonych wzgórz.

Lokalizacja: Quebec, Canada

Tekst: nowoczesna STODOŁA