nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

House in Tunquén – rodzinny minimalizm

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Miejsce znajduje się w społeczności zorientowanej ekologicznie, nad Oceanem Spokojnym, gdzie ludzie budują zrównoważone miejsce do odpoczynku lub życia, zmniejszając wpływ na środowisko poprzez drobne działania. Między innymi minimalizując interwencje roślinne, utrzymując dziką przyrodę i jej przemieszczenia, unikając zanieczyszczenia, wykorzystując energię słoneczną i używając przyjaznych materiałów. Tak więc początkowe wymagania klienta polegały na uzyskaniu podstawowego lokalu mieszkalnego o niskim wpływie, który należało zaprojektować w dwóch etapach, zgodnie z ograniczonym budżetem, testując adaptację rodziny do miejsca przyszłej rozbudowy (dwoje dorosłych i dwoje małych dzieci).

Pierwszy etap projektowania House in Tunquén stanowił malutki domek o powierzchni 32 metrów kwadratowych, założony jako unikatowa przestrzeń podwójnej wysokości, zawierająca jadalnię, sypialnię oraz część usługową (aneks kuchenny i łazienka), nad którym dobudowano poddasze w celu zwiększenia powierzchni użytkowej. Niewielka przestrzeń wewnętrzna sprzyjała przebywaniu na świeżym powietrzu i kontaktowi z naturą. Wewnątrz dzieci bawiły się jak w domku na drzewie. Doświadczenie stało się bardzo cenione przez rodzinę. Jednak dzieci dorastały, dlatego trzy lata później klient zdecydował się na powiększenie House in Tunquén do 100 metrów kwadratowych. Dodano salon, sypialnie i część użytkową. Obraz architektoniczny pierwszego etapu był prosty i czytelny. W ten sam sposób projekt rozszerzenia zachował prostotę oryginalnego obiektu. Geometria została wytłoczona jak konwersja sześcianu w prostopadłościan. Wewnętrznie pierwotny obszar został przekształcony w główną sypialnię, a w dobudówce znalazły się salon i jadalnia, sypialnia i pomieszczenia codziennego użytku.

Zarówno konstrukcje pierwszego, jak i drugiego etapu House in Tunquén wykonano z drewnianego szkieletu, który modeluje przegrodę budynku. Z zewnętrznie zamkniętej wentylowaną podwójną powłoką wykonaną ze sklejki, membrany bitumicznej i desek z drewna sosnowego. Wykończenie zewnętrzne wygląda jak drewniana ciągła powłoka. Powierzchnie wewnętrzne pokryto drewnianymi panelami na ścianach, sufitach i podłogach. Rozbudowa przekształciła domek na drzewie w House in Tunquén, zachowując zabawne wspomnienia jako wygląd zewnętrzny i przestrzenie wewnętrzne, które ukształtowały rodzinę.

Lokalizacja: Tunquen, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA