nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Projekt separuje się od swego komercyjnego otoczenia

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Ten pełen inspiracji dom o prostej nazwie „House L” został zaprojektowany w 2018 roku przez firmę Plasma Studio i powstał w Valle di Casies – Gsies we Włoszech.

Miejsce budowy znajdowało się na terenie chronionym, porośniętym przez jodły, gdzie znajdują się jednak inne budynki, głównie komercyjne. Architekci zaprojektowali budynek w kształcie litery „L”, który wyglądem przypomina bungalow. Projekt separuje się od swego komercyjnego otoczenia i skupia się na przestrzeni zielonej i znajdujących się w bliskim otoczeniu starych drzewach.Pomieszczenia dzienne znajdują się na parterze domu w jego części północnej, a tuż obok powstały duże, zadaszone tarasy, które wychodzą na ogród. Centrum tej przestrzeni skupia się wokół kominka. Graniczy on zarówno z salonem, jak i kuchnią, ulokowaną w taki sposób, by mieszkańców witało tu poranne słońce. Pozostała część dzienna doświetlana jest mocniej po południu i wieczorem. Ta część domu sięga prawie na pełną jego wysokość, dzięki czemu z galerii ciągnącej się pod nachylonym dachem można odczuć pełną przestrzeń pomieszczeń znajdujących się na parterze.

Projekt charakteryzuje bardzo ograniczona paleta materiałów. Zachodnią i i wschodnią elewację obito szarymi, surowo ciosanymi deskami, które ułożono pionowo. Materiał elewacyjny przechodzi też na nachylony dach, który od północy i południa wydaje się mieć formę dwuspadową. Dodatkowe elementy po stronie wschodniej i zachodniej wykonano z czarnej, galwanizowanej stali. Fasada północna i południowa są lekko cofnięte w stosunku do bryły głównej, dzięki czemu wydają się tworzyć ramy. We wnętrzu dominuje drewno modrzewiowe i sosnowe, dla których kontrast stanowią ciemne odcienie szarości.

Lokalizacja: Valle di Casies – Gsies, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA