nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Kombuis Restaurant

O inspiracji

Ta inspirująca restauracja znajduje się w RPA i została zaprojektowana w 2017 roku przez architektów Steyn Studio.

Formalnie inspiracją dla tego projektu była tzw. architektura Cape Dutch, czyli tradycyjne domy i sąsiadujące z nimi zabudowania, które powstawały w prowincji Przylądkowa Zachodnia w Republice Południowej Afryki już w wieku XVII. Symetryczna forma tego budynku podkreśla otwartą ścianę szczytową, ze szklanymi panelami, które otwierają wnętrze na panoramiczne widoki doliny i gór.Sam projekt restauracji charakteryzuje przede wszystkim prostota. Miejsca siedzące dla gości znajdują się w głównym, najbardziej widowiskowym i otwartym elemencie projektu, podczas gdy kuchnia oraz przestrzenie pomocnicze zostały przyłączone do sali restauracyjnej w postaci kolejnego budynku. Całość tworzy tradycyjny plan w kształcie litery „H”, z serią elementów łączących poszczególne przestrzenie. Na planie cała restauracja wydaje się więc przyjmować kształt dwóch prostokątów połączonych przeszklonym przejściem. Jeden z tych prostokątów zajmuje kuchnia, a drugi to część dla gości. Budynek serwisowy jest prawie całkowicie zamknięty, więc kontrastuje on wyraźnie z przestrzenią publiczną, która składa się z wielu przeszkleń i sprawia wrażenie, jakby w całości była transparentna, zachęcając do wejścia pod zadaszenie.

Wnętrze restauracji ma częściowo przeszklony sufit, dzięki czemu sala dla gości zalana jest naturalnym światłem. Większa część sufitu została jednak wykończona cienkimi, drewnianymi listwami, pod którymi kryje się także izolacja dźwiękowa, zapewniająca lepsze wyciszenie przestrzeni. Właściciele restauracji zapraszają gości, chwaląc więc nie tylko swoje jedzenie, ale też przestronność i oryginalność miejsca – wysokie sufity, szklane ściany, drewniany taras oraz inspirowany historią i przyrodą niebiesko-biały mural zatytułowany „Drzewo Życia”, wykonany przez Lucie de Moyencourt oraz Michaela Chandlera.

Główne materiały budowlane wykorzystane w tym projekcie to kamień, beton, szkło i drewno. Architekci Steyn Studio wybrali je po to, by dzięki nim lepiej dopasować nowy budynek do otaczającego go krajobrazu. Zastosowanie betonu w formie podstawy stanowi celowy kontrast między naturalnymi elementami a bardziej industrialnym podejściem do tradycyjnej szopy czy STODOŁY.