nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku

O inspiracji

Kontekst architektoniczny wsi Sagaponack w stanie Nowy Jork to mieszanka modernizmu i współcześnie przeprowadzanych modernizacji z budowlami wiejskimi i historycznymi. W takim kontekście architekci z firmy Birdseye tworzyli projekt o nazwie „Lathhouse”, który inspiracje czerpał z lokalnej architektury, jej rolniczego charakteru i rodzimych materiałów oraz systemów budowlanych.

Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając stodołę stojącą na pastwisku. Dom jest jednak dwupoziomową rezydencją, która otwiera się na wschód i zachód, ale korzysta też z zalet dużego trawnika ciągnącego się od strony południowej. Lekko nachylona topografia działki oraz minimalistyczny domek przy basenie definiują niższą część trawnika wraz z basenem i kortem tenisowym. Domek przy basenie łączy aktywności powiązane zarówno z basenem, jak i z tenisem. Zarys działki wyznacza żywopłot oraz wieloletnie drzewa liściaste.

Żródło inspiracji

Główną inspiracją dla projektu tego domu są wiejskie konstrukcje tworzone z drewna, które tradycyjnie miały dwuspadowe dachy. Konstrukcje te obijano drewnianymi listwami, które ograniczały dopływ światła, ale jednocześnie umożliwiały dobrą wentylację. Takie budynki wykorzystywano jako różnego rodzaju suszarnie i szopy dla bydła.

W projekcie Lathhouse główną część domu wykończono od zewnątrz właśnie drewnianymi listwami. Przykryły one całą ścianę północną i południową oraz dach. Listwy te funkcjonują tu nie tylko jako siding, ale też osłona okien przed nadmierną ilością słońca. Zapewniają jednocześnie mieszkańcom większą prywatność. Listwy przechodzą bowiem także na okna i świetliki dachowe, tworząc specyficzną grę światła w sypialniach i łazienkach.

Konstrukcja

Ściana szczytowa od południa przełamana jest dużym zadaszeniem, które łączy wnętrze z zewnętrzem. Duże szklane drzwi, które znajdują się w tym miejscu, otwierają się na przestronny taras, powiększając przestrzeń salonu i kuchni. Wysunięta konstrukcja tworzy rodzaj pergoli, która częściowo przesłania cały taras. Podobny element pojawia się przy domku basenowym, który poza pergolą ma również otwierane mechanicznie duże przeszklenia.

Jeden rodzaj drewna zastosowany na całej elewacji i dachach budynków nawiązuje do naturalnie starzejących się drewnianych elementów STODÓŁ i innych zabudowań rozsianych po wiejskiej okolicy. Wykorzystane deski pochodzą z dawnych płotów zagrodowych.

Wnętrze

nowoczesną STODOŁĘ podzielono na funkcjonalne przestrzenie, w tym garaż, przedpokój, apartament dla gości, salon, jadalnię i kuchnię, a także trzy sypialnie z łazienkami oraz pralnię. Wnętrza współgrają z grą światła i cienia, jaką wprowadzają do wielu pomieszczeń listwy nachodzące na przeszklenia. Estetyka jest prosta, podkreśla dbałość o detale i doskonałe rzemiosło.

Zrównoważone budownictwo

Cały projekt zaplanowano zgodnie z zasadami zrównoważonego budownictwa. Poza drewnem z odzysku, w domu zastosowano wiele ekologicznych rozwiązań. W tym system geotermalnego ogrzewania i chłodzenia domu, mechaniczny system wentylacji oraz odpowiednie rozwiązania izolacyjne i termiczne. Specjalny układ ukrytych rynien i odpływów pozwala gromadzić wodę deszczową, która następnie rozprowadzana jest równo po całej działce, aby zapobiegać skutkom korozji.

Lokalizacja: Sagaponack, stan Nowy Jork, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku
Lathhouse celowo nawiązuje do swego rolniczego kontekstu, przypominając STODOŁĘ stojącą na pastwisku