nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Micro Cluster Cabins

O inspiracji

Dwie godziny jazdy wzdłuż wybrzeża na południe od Oslo w Norwegii zaprowadzi Cię do tego rodzinnego ośrodka wakacyjnego. Małżeństwo i ich dwoje dorosłych potomków z własnymi rodzinami pragnęli domku letniskowego, którym wszyscy mogliby się cieszyć. Architekci Reiulf Ramstad zaprojektowali dla nich grupę małych domków o nazwie Micro Cluster Cabins.

Micro Cluster Cabins zaprojektowała firma z Oslo – ReiulfRamsted Architects. Połączyli oni bowiem trzy osobne bryły w jedną całość. Niemniej te mikro nowoczesne STODOŁY mogą funkcjonować w pełni samodzielnie. Domki ułożone są wokół niewielkiego podwórka w centrum, który służy jako teren przejściowy i łączy wszystkie części. Strome zbocze ogranicza powierzchnię działki  stronie północno-wschodniej. Jednak – według architektów – „stwarza to interakcję przestrzenną między krajobrazem naturalnym i tym, co zostało zbudowane, skutkując jednocześnie korzystnym mikroklimatem”.

Największa STODOŁA, z przeszklonymi szczytami umożliwiającymi podziwianie widoku, zawiera wspólne przestrzenie kulinarne i towarzyskie. Mieści również duży piec na drewno, skutecznie ogrzewający przestrzeń podczas norweskiej zimy. Po bokach znajdują się dwie kabiny sypialne, jedna połączona bezpośrednio z kabiną główną, a druga kilka kroków za nią. Każda z nich ma kompaktową sypialnię, antresolę, łazienkę i minimalną część wypoczynkową. Dzięki Micro Cluster Cabins rodziny i ich goście mogą gromadzić się we wspólnej przestrzeni społecznej, ale nadal mają swoje prywatne przestrzenie. W sumie trzy kabiny zapewniają przestrzeń 70 m2.

Kabiny mają tradycyjną formę z dwuspadowym dachem i pionową drewnianą bocznicą, ale z nowoczesnymi detalami. Podobnie jak z zewnątrz, także wnętrze wykończono drewnem. Jego pionowe ułożenie sprawia wrażenie, że przestrzenie są większe, przyciągając wzrok do wysokiego sufitu. W kabinach sypialnych zastosowano bardziej strome spadki dachów, aby zapewnić nieco więcej miejsca na poddaszu. Drzwi prowadzą z głównej kabiny na patio z trzech stron, z których jedna jest chroniona przed wiatrem przez okoliczne kabiny i skaliste urwisko tuż za kompleksem.

Lokalizacja: Herfell, Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

PRIUS

MULTIKO Architektura Okien

https://nowoczesnastodola.pl/materialy/fabryka-tarasow/