nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Monte Uzulu, czyli butikowy hotel w dżungli

O inspiracji

Dwie meksykańskie firmy Taller Lu’um i At-te zaprojektowały butikowy hotel w stanie Oaxaca w południowym Meksyku, by zaprezentować lokalne rzemiosło. Budynek ma ziemiste ściany, drzwi wykonane z lokalnego drewna oraz dach kryty strzechą.

Hotel o nazwie Monte Uzulu znajduje się w małej, rybackiej wiosce San Agustinillo i stoi w zielonej okolicy w pobliżu plaży. Jego nazwa pochodzi od słowa „gusulú”, które w rodzimym języku tego regionu oznacza rozpoczęcie czegoś nowego. Inspirując się tą nazwą, studio architektoniczne At-te wraz z biurem projektowym  Taller Lu’um stworzyło budynek, który jest maksymalnie związany z przyrodą. Wszystkie drzewa w okolicy zostały zachowane, aby ograniczyć wpływ budowy na przyrodę.- „Dżungla otacza nas od tysięcy lat, dlatego chcieliśmy uszanować drzewa podczas budowy, omijając je i pozwalając im nadal rosnąć” – mówią twórcy projektu.
Zespół starał się wykorzystywać materiały lokalne i naturalne, takie jak drewno, ziemia i suszone liście palmowe, tworząc w ten sposób „równowagę z przyrodą”. Choć budynek ma betonową konstrukcję, ściany przykryto różową ziemią, którą nakładano ręcznie.

– „Naturalne zasoby San Agustinillo pozwoliły nam zaprojektować przestrzenie, które są w harmonii z przyrodą. Całe drewno jest pozyskiwane lokalnie i ekologicznie, a ściany wykończono ziemią i wapnem” – mówią architekci, dodając, że to trudna i czasochłonna technika. Ziemię miesza się z wapnem w wiadrach, nakładając ja później specjalnym nożem i wcierając w całą ścianę.

Montel Uzulu został zaprojektowany jako otwarta konstrukcja inspirowana tzw. „palapa”, czyli budynkiem z przesuwanymi ścianami i krytym strzechą dachem. Hotel ma naturalną wentylację i sporo miejsc, w których można ukryć się przed ostrym słońcem. Cały budynek jest symetryczny i składa się z sześciu prostokątów z dwuspadowymi dachami. Poszczególne konstrukcje łączą schody, a dodatkowe stopnie prowadzą wprost do dżungli. Cały obiekt ma 723 m2, na których urządzono przestrzenie publiczne oraz 12 apartamentów dla gości, każdy z tarasem z widokiem na las i ocean.

Ściany wewnętrze to odsłonięty beton, który pasuje do betonowych podłóg, umywalek, wanien i pryszniców. Półki i ramy łóżek wykonano z drewna, wykorzystując umiejętności lokalnych rzemieślników.

Projekt hotelu integruje wiele różnych systemów, które mają zredukować wpływ budynku na jego naturalne otoczenie. Woda jest poddawana recyklingowi i używana jest ponownie, jest też system zbierania wody deszczowej oraz naturalne stawy wodne. Hotel ma też swój własny „biodigester”, który z pomocą bakterii przerabia odpady organiczne.

Lokalizacja: Oaxaca, Meksyk
Tekst: nowoczesna STODOŁA