nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Miejsce to jest bez wątpienia spektakularne, ale ma też liczne ograniczenia

O inspiracji

Lokalizacja tego projektu to najbliższa okolica jeziora Lac Tremblant, położonego w regionie Laurentides w prowincji Quebec w Kanadzie, u podnóża góry Mont Tremblant. Miejsce to jest bez wątpienia spektakularne, ale ma też liczne ograniczenia. Bardzo stromy teren oraz wysokie klify utrudniały dojazd na działkę i poruszanie się po niej ciężkim sprzętem.Jako „poziom 0” projektu architekci uznali bardzo duży, skalisty i płaski teren położony na skraju samego jeziora. To on stał się miejscem, które „zakotwicza” cały projekt w terenie. Miejsce to tworzy „naturalny balkon” nad jeziorem, a jednocześnie jest na tyle blisko wysokich klifów. Pozwala docenić niezwykłą monumentalność tego naturalnego położenia.

Sam projekt, który stworzyli architekci z firmy Alain Carle Architecte, jest odzwierciedleniem naturalnego krajobrazu. Naśladuje on liniowe cechy mas skalnych, a prosty kształt brył i powtarzalność pewnych elementów wzmacniają poziomy układ całego domu. Jednocześnie architektura pełni tu rolę podrzędną względem krajobrazu, wysuwając przyrodę na plan pierwszy. Nawet otwarty widok na prawie cały parter domu od strony południowej jest analogią do otwartego w podobny sposób terenu zewnętrznego działki.

Zaskakującą cechą tego projektu jest jednak fakt, że nowoczesna STODOŁA nie otwiera się wyłącznie na piękne widoki na jezioro, co wydawałoby się rzeczą oczywistą. Architekci zdecydowali się stworzyć w nim pewien kontrapunkt, otwierając wnętrza na skały i wysokie klify. Część domu ma układ pionowy. Duże okno wychodzi na drugą stronę budynku, doświetlając hojnie wewnętrzne schody prowadzące na wyższe piętro. „Pionowość” tej części domu zestawiono tu z przeszkleniami poziomymi parteru po przeciwnej stronie. Pozwoliło to docenić „naturalną ścianę”, jaką tworzą od tej strony skalne klify. Dzięki temu właściciele mogą cieszyć się różnorodnymi widokami. Oczywiście zależnie od tego, w której części budynku się znajdują i na którym z trzech poziomów spędzają czas.

Ten dom to prawdziwe obserwatorium przyrody. Zmienia perspektywę patrzących, a jednocześnie pozwala docenić architektoniczne podejście twórców projektu: to architektura idealnie osadzona w swojej naturalnej przestrzeni.

Podobają Ci się ciemne budynki? Zapoznaj się z ofertą Woof of Fire i Degmeda

Lokalizacja: Quebec, Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

czarny dom
czarny dom
czarny dom
czarny dom
czarny dom
czarny dom
czarny dom