nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA w Toruniu

O inspiracji

Projekt domu jednorodzinnego w Toruniu można w dużym uproszczeniu zdefiniować jako dwie STODOŁY scalone dwupoziomowym łącznikiem. Punktem wyjścia stał się nieregularny obrys działki – przypominający trapez, z wcięciem na wjazd w północno – zachodniej części. Jedną ze STODÓŁ obrócono o 30 stopni, jednocześnie nawiązując do granicy nieruchomości. Obrócenie bryły tworzy oś z południowym słońcem wpadającym wprost do części dziennej przez przeszklenia w ścianie szczytowej. Wspomniane obrócenie zapewnia mieszkańcom domu intymność w części dziennej, zmieniając tym samym optykę wnętrz od drogi dojazdowej.  Każda ze STODÓŁ pełni inną rolę, jedna gospodarczo – sypialnianą, druga natomiast dzienno – rekreacyjną. Łącznik poza funkcją komunikacyjną mieści w sobie kuchnię i przestrzeń gospodarczą (w parterze) oraz miejsce do nauki dla dzieci w części scalającej poddasza obu STODÓŁ. Dzięki zastosowaniu przeszkleń łącznik wydaje się być lekki w formie, nie obciążając tym samym całej kompozycji. Pełni on ważną rolę w kontekście całej działki.  Zlokalizowany w osi wschód – zachód łączy przestrzenie rekreacyjne we frontowej i tylnej części zagospodarowania terenu, a niższą z jego części pokrywa dach zielony.

Budynek sprawia wrażenie, że z jednej strony otwiera się na działkę, natomiast z drugiej strony zwęża się i zamyka. Właśnie w tym zwężeniu zaprojektowano atrium, z zielenią i drzewem pośrodku, które w upalne dni uchroni mieszkańców przed słońcem. Ściany zewnętrzne otaczające taras, jak i ściany całego budynku pokrywa zarówno opalane, jak i jasne świerkowe drewno oraz beton architektoniczny.

Powierzchnia: 376,2 m2
Lokalizacja: Toruń, Polska