nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

nowoczesna STODOŁA w Walhain

O inspiracji

nowoczesna STODOŁA w Walhain zdecydowanie przykuwa uwagę na tle lokalnego pejzażu. Wyróżnia się zuchwałym projektem, który jednocześnie zachwyca swą trafnością i spójnością. Bryła budynku rozbija monotonię nizinnego wiejskiego krajobrazu, pozostając jednocześnie w ścisłym dialogu z rustykalną tradycją regionu. Wnętrza i elewację tworzy prosta forma i naturalny budulec. Integralną częścią tej stylistyki jest dach pokryty płytkami z włókno-cementu Cedral.

Geometria krajobrazu oddana w bryle budynku

Krajobraz wsi Walhain-Saint-Paul oddaje geograficzną specyfikę tej części belgijskiego regionu Walonii. Ciągnące się po horyzont pola, przecinają gdzieniegdzie tradycyjne zabudowy i turbiny wiatrowe. Harmonijne poziome linie łąk i zieleni dynamizują pionowe elementy architektury. Naturalną geometrię pejzażu podkreślają promienie słońca. Rolniczy charakter regionu i hektary otaczających pastwisk sprawiają, że jest to jeden z bardziej odkrytych i nasłonecznionych obszarów Belgii.

W swym projekcie nowoczesnej STODOŁY w Walhain architekci zaproponowali prosty, czysty i jasny kształt budynku, który koresponduje z linią horyzontu. Koncepcja projektantów idzie o krok dalej niż tylko zachowanie spójności z naturalnym krajobrazem. Dialog z formą w przypadku nowoczesnej STODOŁY w Walhain oznacza także otwarcie i rozszerzenie przestrzeni użytkowej w przeciwieństwie do tradycyjnego i historycznego sposobu budowania domów na tym terenie. Małe okna i grube mury zastąpiono tu strzelistością dwuspadowego dachu, pełnymi przeszkleniami i dużą kubaturą obiektu. Odbijającą światło słoneczne jasną elewację dopełnia monolityczna bryła dachu pokryta jasno szarą płytką Cedral. W efekcie otrzymujemy bezpretensjonalną reinterpretację klasycznych elementów z nadaną jej współczesną orientacją.Dach wieńczy dzieło

Istotne dla projektantów było wybudowanie obiektu z naturalnych surowców. Punkt wyjścia stanowiła aranżacja wnętrza na bazie drewna – od schodów przez podłogi aż po meble. Rozszerzeniem tej koncepcji było pokrycie dachu małoformatowymi płytkami z włókno-cementu marki Cedral. Obiekt w Walhain imponuje wielkością. To 294 m2 idealnie zagospodarowanej przestrzeni. Odpowiednio wykończony dach stanowi kluczowy element kompozycji. Gładka płytka dachowa Cedral w odcieniu jasnej szarości podkreśla indywidualny charakter nowoczesnej STODOŁY. To stylistyka inna niż tradycyjna lokalna architektura, a jednak zgodna z duchem miejsca.

Kształt i faktura płytek dachowych Cedral harmonijnie współgra również z horyzontalnymi liniami wyznaczanymi przez naturalny krajobraz. Dla wzmocnienia tego efektu zastosowano krycie linum. Ten system montażu nadaje zwarty wygląd dachu oraz zapewnia dużą wydajność i skuteczne zabezpieczenie przed przedostawaniem się wilgoci do wnętrza. Ekonomia i funkcjonalność to mocne atuty płytek Cedral. Podobnie jak ekologia i ponadczasowa elegancja.

Włókno-cement jest jednym z najbardziej przyjaznych środowisku materiałów budowlanych. Precyzyjnie skomponowane faktury płytek pozwalają na ich szerokie zastosowanie. Gładka płytka zastosowana w domu w Walhain ma proste krawędzie i matową powłokę. Cedral oferuje także płytki w fakturze nawiązującej do naturalnego łupka, która tworzy na połaci dachowej efektowną grę świateł i cieni.

STODOŁA, która wypływa zza horyzontu

Wolnostojący dom mieszkalny w Walhain wyróżnia się na tle nizinnego pejzażu swoją dwoistością. Dzięki drewnianym wnętrzom i jasnym tynkom uzyskano efekt przyjemnej przestrzeni do codziennego życia. Monumentalna bryła i struktura dachu z płytek Cedral nadają z kolei obiektowi nuty tajemniczości. Koncepcja pokazuje, jak można poszerzać rozumienie klasyki i lokalności w nieszablonowy sposób.

Płaskie płytki włókno-cementowe podkreślają prostotę formy dachu i gwarantują niebanalny efekt na wiele lat. To bowiem materiał trwały, niepalny i lekki dla konstrukcji budynku. Odporny na ekstremalne warunki atmosferyczne oraz nasycony kolorem, który nie wyblaknie na skutek działania promieni słonecznych czy intensywnego deszczu.

Płytki Cedral dzięki dostępności w wielu rozmiarach, kształtach, fakturach i kolorach dają projektantom prawdziwie nieograniczoną wolność twórczą w kreacji. Znajdują zastosowanie w każdym rodzaju dachu oraz jako element wykończenia różnorodnych wariantów elewacji. W przypadku obiektu w Walhain architekci postawili na stonowaną kolorystykę i formę, wpisując obiekt w naturalną geometrię krajobrazu. W efekcie, w wizualnym odbiorze domu, poczucie solidnej monolitycznej bryły przeplata się z wrażeniem lekkości.

Lokalizacja: Walhain, Belgia