NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Nowoczesny dom zaprojektowany dla rodziców

O inspiracji

Ten projekt miał „nie przypominać tradycyjnego domu”. Z takim założeniem właścicieli i jednocześnie swoich rodziców architektka Nadine Engelbrech z RPA stworzyła nowoczesny dom, którego inspiracją były tradycyjne STODOŁY. Budynek ma też ogromną oranżerię, która pomaga regulować temperaturę wnętrza przez cały rok.
 
Kiedy rodzice Nadine Engelbrecht poprosili ją o zaprojektowanie wiejskiej rezydencji, do której będą mogli uciekać od swego gorączkowego życia w mieście, zaznaczyli od razu, że w niczym nie powinien on przypominać zwykłego domu. Architekta zrealizowała więc to życzenie na ogromnej posiadłości położonej na skraju miasta Pretoria, które jest administracyjną stolicą RPA.Projekt i dom o powierzchni ok. 600 m2 otrzymał nazwę „Conservatory”, co oznacza „oranżerię”, choć jest wzorowany na tradycyjnych, afrykańskich stodołach, które pojawiają się w różnych miejscach w okolicy. Nazwa nawiązuje jednak do ogromnego, szklanego elementu, który jest centralną częścią domu. Po naciśnięciu właściwego guzika, przeszklona fasada dyskretnie wycofuje się ku górze, w stronę dwuspadowego dachu, dosłownie otwierając wnętrze na porośnięte trawami okolice domu.

Projekt ma niekonwencjonalny plan, ponieważ Engelbrecht projektowała ten dom z myślą o swoich starzejących się rodzicach. Z tego powodu wszystkie pomieszczenia mieszkalne, których mogą potrzebować, znalazły się na jednym poziomie, na którym cieszyć można się nie tylko przepięknymi widokami, ale też wszelkimi wygodami przestronnych pomieszczeń z wysokimi sufitami.

Sercem nowoczesnej STODOŁY jest bez wątpienia ogromna oranżeria, która przykryta została solidnym, choć przezroczystym dachem – ocieplonym odpowiednio, by zoptymalizować kontrolę nad pasywnym ciepłem tej części domu. W zimie oranżeria gromadzi w środku ciepło, zachowując na zewnątrz zimne powietrze. Kiedy otworzy się szklane elementy dzielące to miejsce od innych przestrzeni domu, ciepło pasywne jest uwalniane i ogrzewa inne przestrzenie mieszkalne. W lecie, zautomatyzowana szklana fasada otwiera oranżerię, tworząc tu zewnętrzne patio, które wprowadza do domu naturalną bryzę, wentylując większość pomieszczeń. Przez część szklanej podłogi można stąd podziwiać znajdującą się poniżej piwniczkę na wino.

Zastosowane we wnętrzach ciepłe odcienie drewna w połączeniu z podłogami z polerowanego betonu oraz industrialnymi szafkami i innymi elementami, nadają wnętrzu charakter nowoczesny, ale nadal przytulny.

Na zewnątrz domu kluczowymi elementami są odsłonięta stal, beton oraz cegła, które architektka wybrała nie tylko ze względu na styl, ale też na fakt, że są to materiały niezwykle trwałe i proste w utrzymaniu. 

Apartamenty gościnne dla rodziny i przyjaciół zostały zorganizowane na osobnym, niższym poziomie domu, który nie jest częścią komunikacyjną parteru zaprojektowanego z myślą o rodzicach. Przestrzenie gościnne mają swoje własne wejście oraz swą prywatną przestrzeń zewnętrzną.

- „Nachylony naturalnie teren działki i przepiękne widoki sprawiły, że projekt domu został częściowo ukryty w zboczu” – wyjaśnia Engelbrecht. – „Trawiaste obszary przechodzą płynnie na część dachu, a bogata roślinność przenika wnętrza poprzez oranżerię, która jest sercem całego budynku.”

Lokalizacja: RPA
Tekst: nowoczesna STODOŁA