nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Colorado Nut House

Kategorie: Domy drewniane

O inspiracji

Mapleton Hill to jedna z najstarszych dzielnic Boulder, z szerokimi, pełnymi zieleni alejami, wzdłuż których widać piękną mieszankę architektury z końca XIX i początku XX wieku. Jednak nie wszystko jest takie, jakim się wydaje. Za tradycyjną fasadą niedawno odnowionego domu, znanego jako Nut House, kryje się na wskroś współczesny dom rodzinny, za którym stoi architekt Nicholas Fiore, założyciel firmy FLOWER.

Z dziedzictwem za pan brat

Klienci od dawna byli właścicielami nieruchomości w Mapleton Hill i chcieli zbudować swój wymarzony dom „na zawsze”, w którym mogliby założyć rodzinę. Strona domu wychodząca na ulicę odpowiada historycznym wytycznym, ze szczytami, lukarnami, werandą i podwójnie zawieszonymi oknami. Chociaż te cechy są tradycyjne pod wieloma względami, czyste, minimalistyczne detale sygnalizują współczesną konstrukcję. Drewniane ekrany i kraty dodają tekstury i przezroczystości archetypowym formom Nut House. „Klienci chcieli stworzyć dom, który wyrażałby pokorę w swojej formie, wielkości i wyrazie, a także dom, który byłby pełen szacunku dla historycznego kontekstu okolicy” – mówi Fiore.

Tak więc, podczas gdy przód inspirowany jest historyczną dzielnicą, detale sygnalizują, co ma nadejść z tyłu – pomyśl o balkonie z kratą ze stalowymi ramami okiennymi, smukłym okapem dachowym, który podkreśla zagiętą połać dachu. Front ulicy, po południowej stronie nieruchomości, znajduje się naprzeciwko ruchliwego skrzyżowania. „Ten problem doprowadził do powstania balkonu z kratą szczytową, jednego z naszych ulubionych elementów projektowych” — ujawnia architekt Nicholas Fiore. „Balkon spełnia trzy funkcje: jako filtr reflektorów, jako subtelna latarnia nocna, gdy jest oświetlony od wewnątrz, oraz jako ukłon w stronę ulubionego historycznego szczegółu Mapleton Hill – filigranowej stolarki szczytowej, którą można zobaczyć w całej okolicy”.

Pokoleniowy Nut House

Rzadko zdarza się, aby nowe domy budowano w dzielnicy Mapleton Hill, więc powstanie Nut House wymagało prawie roku negocjacji z Radą ds. Zabytków. „Walczą o zachowanie istniejących domów i starają się kształtować wszelkie nowe wysiłki budowlane, więc istnieje gruby pakiet zasad, których należy przestrzegać” – mówi Fiore. „Czuliśmy się więc, jakbyśmy projektowali zarówno dla właścicieli, jak i dla dzielnicy – i dla następnej rodziny, i następnej. Była to okazja do zbudowania domu w Mapleton z dziwną świadomością, że będzie chroniony i zachowany dla przyszłych pokoleń.

Ponieważ wytyczne lokalnej Rady ds. Zabytków dotyczą przede wszystkim publicznego wyglądu domu, naturalnym rozwiązaniem było stworzenie „potajemnie nowoczesnego” domu, z tradycyjną fasadą, która otwiera się na współczesną konstrukcję z odsłoniętej stali i połaci szkła z tyłu. Zewnętrzna część elewacji jest całkowicie pokryta zachodnim czerwonym cedrem, pomalowanym zgodnie z wymaganiami zabytkowej dzielnicy.

Ślad dzielnicy

Dom został zainspirowany prostą formą i czystą geometrią archetypowego domu dwuspadowego i jest współczesną riffem klasycznych półtorapiętrowych projektów dzielnicy. Podobnie jak Nut House, domy te często zawierają balkony pod frontowymi szczytami nad werandą, delikatny, niestandardowy drewniany filigran pod szczytem oraz lukarny jako sposób na poszerzenie przestrzeni mieszkalnej na wyższym poziomie.

Formalna przestrzeń wejściowa ma wbudowaną ławkę i jest określona drewnianymi detalami biegnącymi po ścianach i suficie. „Zabudowy to doskonały sposób na nadanie projektowi ludzkiej skali” — mówi architekt Nicholas Fiore. „Ludzie szukają intymności – przytulności – w swoich domach i uważamy, że nisze, siedzenia przy oknie, ławki, zakamarki i inne „ręcznie skalowane” detale mogą zaspokoić tę ludzką potrzebę”. Od ulicy szeroki, gościnny ganek prowadzi do oficjalnej przestrzeni wejściowej, która zamienia się bezpośrednio w salon w kolejnym ukłonie w stronę minionych epok. Salon ma taką samą objętość jak jadalnia, w której znajduje się duży stół z kominkiem i wbudowany bufet wykonany z drewna orzechowego.

Wnętrza

Za kuchnią znajduje się salon, który ma dwie przeszklone ściany — ruchome przesuwne od północy i stałe szafki od wschodu. Ściany te są widoczne z kuchni i otwierają się na przydomowe patio i ogród. Dramatycznie kontrastująca pogoda w Kolorado oznacza, że związek między wnętrzem a zewnętrzem jest, jak opisuje to Fiore, „bardziej Dziwna Para, niż chcielibyśmy przyznać”. Duża centralna wyspa łączy kuchnię z miejscami do pracy po prawej stronie oraz ogromną zabudową po lewej stronie przed schodami.

Na piętrze znajdują się trzy sypialnie – główny apartament i dwie sypialnie dzieci, w tym jedna z balkonikiem na trejażu. Główna sypialnia otwiera się na północny balkon, który jest ustawiony na stalowym wsporniku o wysokości ponad 3 metrów, pokrywającym patio poniżej na głównym poziomie. Podobnie jak wielu Boulderites, klienci są pasjonatami spędzania czasu na świeżym powietrzu i lubią jazdę na rowerze, kolarstwo górskie i wspinaczkę skałkową. Mając to na uwadze, część wytycznych dotyczyła „pokoju ninja” wyposażonego w ścianki wspinaczkowe, huśtawki, kółka i wiszące platformy. Znajduje się na poziomie piwnicy, obok innych dziwacznych i zabawnych detali, takich jak zjeżdżalnia biegnąca z szafy do pokoju rodzinnego oraz ukryte drzwi „Hans Solo w karbonicie”, które prowadzą do sali gimnastycznej. Na tym poziomie znajduje się również mały apartament dla gości.

Lokalizacja: Boulder, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA