Old School

Bindloss Dawes Joa Studholme Francesca Iovéne
Partnerzy

O inspiracji

Old School House to zabytkowy dom położony w malowniczej dolinie w Somerset. Pierwotnie zbudowany jako mała lokalna szkoła w połowie XIX wieku. Po II wojnie światowej przekształcono go w dom, a następnie rozbudowano w latach 70. XX wieku. Jednak ta późniejsza rozbudowa była źle zaplanowana. Kłóciła się z pierwotnym budynkiem i zapewniała kolejnym właścicielom nieodpowiednie przestrzenie.

Wadliwe przedłużenie wymagało wymiany. Czerpiąc inspirację ze skali i proporcji pierwotnego budynku, opracowano projekt, który był zarówno wyraźny, jak i wrażliwy na istniejącą architekturę. Częściowo zagłębiony, aby dopasować się do niskiego okapu głównego budynku szkoły. Udało się stworzyć dyskretną dwukondygnacyjną dobudowę, która jednocześnie zwiększyła powierzchnię piętra i współgrała z otoczeniem. Otwory starannie rozmieszczono, aby uchwycić różne widoki na dolinę. Niezakłócone położenie dobudówki pozwala każdemu pomieszczeniu uchwycić światło o różnych porach dnia.

Nową dobudowę pokryto lokalnie pozyskiwanym angielskim kasztanem. Zbudowano ją z wysoce izolowanej i ekonomicznej konstrukcji drewnianej. Kasztan wybrano ze względu na jego trwałość, stabilność i eleganckie słoje, ale także ze względu na warunki atmosferyczne. Oznacza to, że ​​z biegiem lat cała dobudowa złagodzi się i przybierze jasnosrebrzystą szarość, uzupełniając kamień w głównym budynku .

Lokalizacja: Somerset, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Architekt

Bindloss Dawes Joa Studholme

Fotograf

Francesca Iovéne