nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Przeszklony dodatek do Pavilion House

Kategorie: Domy ceglane

O inspiracji

Pracownia architektoniczna Bureau de Change odpowiada za nową rozbudowę wiktoriańskiego domu szeregowego w Stoke Newington w północnym Londynie. Projekt noszący nazwę Pavilion House zakłada dodanie przeszklonego pawilonu o powierzchni 12 m². Od strony północnej zapewnia on bowiem płynne przejście od odnowionej kuchni do całkowicie przearanżowanego ogrodu.

Wiktoriańskie naleciałości w Pavilion House

Elegancką formę Pavilion House z wąskimi słupkami zainspirowano zakrzywionymi witrynami sklepowymi z epoki wiktoriańskiej. Prostota formy przeczy złożonemu rozwiązaniu konstrukcyjnemu, które stwarza wrażenie pływającego dachu, pozwalając skupić się na przeszkleniach i widokach na ogród. Monochromatyczna paleta wnętrza wraz z ciemnymi ramami przeszkleń tworzy neutralne tło dla mebli i wyposażenia domu właścicieli.

Parterowy pawilon „wciśnięto” pomiędzy poziom piwnicy a łazienkę na pierwszym piętrze. Projekt bowiem musiał odpowiadać istniejącym poziomom i wysokościom sufitu oraz starannie się w nim mieścić. Aby otworzyć przestrzeń w bok, dach pawilonu zaprojektowano jako wspornik, z pojedynczą wąską kolumną zapewniającą wsparcie konstrukcyjne. W podsufitce dachu, która wydaje się swobodnie unosić nad przeszklonymi ścianami pawilonu, kryje się skomplikowane równoważenie konstrukcji. Powstała struktura Pavilion House jest tak smukła, jak to tylko możliwe, celebrując geometrię zakrzywionego przeszklenia.

Proces projektowania rozpoczęto od zbadania okolicy, w tym eksploracji historycznych katalogów używanych do budowy wiktoriańskich witryn sklepowych. Cechą charakterystyczną tego okresu są zaokrąglone narożniki, koniecznie przeszklone. Stosowane niegdyś do obramowania wejść i formowania wykuszy. Studiowanie wiktoriańskich wpływów architektonicznych przyniosło również inspiracje w postaci elementów ozdobnych – gzymsów i ozdobnych szprosów.

Technikalia

Wszystkie ruchy projektowe mają praktyczny cel: zaokrąglone szkło zmiękcza bryłę przedłużenia, a gzyms ukrywa odpływ. Poziome szprosy dodają poczucia uziemienia i skali.

Pawilon jest częścią dobrze zachowanego tarasu, gdzie domy mieszkalne posiadają piwnice. Nowe rozszerzenie zostało zaprojektowane z unikalnym zagiętym śladem, aby zapewnić dotarcie światła dziennego przez otwór oświetleniowy w piwnicy. Był to konieczny zabieg ze względu na położenie apartamentu dla gości na poziomie piwnicy. Przeszklony dodatek „odsuwa” się od boku domu i jest zagięty do wewnątrz na tyle, aby utrzymać światło w piwnicy. Szklana elewacja Pavilion House tworzy iluzję geometryczną. Zachowano wąski boczny ogródek między kuchnią a ogrodzeniem, który daje wrażenie bycia otoczonym przez bujny ogród.

W przypadku wnętrz architekci wybrali łagodny gradient od bieli do szarości, tworząc neutralne tło dla podkreślenia czarnych ram pawilonu. Meblościanki, zlew i bateria w kuchni są białe, aby wtopić się w tło. Centralnym punktem przestrzeni jest ciemna wyspa kuchenna. Blat jest wyłożony kamieniem, a wykonane na zamówienie drewniane panele pokrywają obie jego strony. Posadzka z lastryko biegnie od przedłużenia do ogrodu, z subtelną zmianą tekstury, aby zapewnić antypoślizgowość na zewnątrz. To jednoczy dwa obszary, dom i ogród – niczym salon w ogrodzie.

Lokalizacja: Stoke Newington, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA