nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Kompaktowa i prefabrykowana mobilność

O inspiracji

Prefabrykowana mała nowoczesna STODOŁA powstała w bajkowym miejscu w Alpach Bawarskich. Zaprojektowana przez Manta North mini STODOŁA o powierzchni 47 metrów kwadratowych znajduje się na ekologicznej farmie w pobliżu styku granic Niemiec, Szwajcarii i Austrii.

Kiedy Petra i Benedikt Renz oraz ich dwoje dzieci, Ida i Wanja, kupili mały dom z prefabrykatów na swoją farmę w Wangen im Allgäu w Niemczech, ich celem było zbliżenie ludzi do natury. „Zarządzamy dwiema ekologicznymi farmami, które są w naszych rodzinach od pokoleń” — mówi Petra. „Dorastaliśmy tutaj, w pobliżu Jeziora Bodeńskiego i Alp, gdzie są to głównie łąki i lasy – kochamy nasz region i chcemy dać ludziom możliwość poznania krajobrazu i jego piękna”.

Prefabrykowana wiejska idylla

Usytuowany na łagodnym zboczu mały dom ma dwuspadowy dach, prostokątną sylwetkę i rozległy drewniany taras, który rozciąga się od południowej elewacji. „Nieczęsto używamy określenia „idealny”, ale ta wiejska idylla – z krowami pasącymi się tuż obok i delikatnymi opadami śniegu w zimie – jest temu bliska” – mówi architekt Reinis Saliņš. „To alpejski krajobraz z bujnymi dolinami i pastwiskami, które sprawiają, że miejsce to jest magiczne… wręcz baśniowe”.

Zaprojektowany, aby służyć jako pensjonat dla gości i rodziny, prefabrykowana bryła pokryta jest klejonym krzyżowo drewnem, które według firmy stanowi zrównoważoną, trwałą i precyzyjną alternatywę dla betonu, metalu i gipsu. Według zespołu każdy prefabrykat Manta North opuszcza fabrykę z ujemnym śladem węglowym. „Największymi zaletami prefabrykacji są szybkość budowy, prosty i nieskomplikowany proces budowy oraz niewielki wpływ na środowisko”, mówi Saliņš. Elewacja z drewna klejonego krzyżowo w małym domu jest zarówno trwała, jak i odporna na warunki atmosferyczne. Manta North wypełniła ściany maleńkiego domu wysokowydajną izolacją.

Archetyp STODOŁY

Maleńki dom ma prostą, archetypową sylwetkę o prostokątnym kształcie i dwuspadowym dachu z ukrytymi rynnami, które mogą albo odprowadzać wodę deszczową, albo zbierać ją w celu przefiltrowania i ponownego wykorzystania. Wewnątrz domu znajduje się w pełni wyposażona kuchnia, sypialnia, łazienka, strefa dla gości, inteligentny system oświetlenia i podgrzewany parkiet dębowy. Okna sięgające od podłogi do sufitu otwierają się, łącząc część dzienną z otoczeniem. W kuchni grafitowe szafki i kwarcowe blaty kontrastują z jasnymi drewnianymi ścianami i sufitem. Część dzienna wyposażona jest w tapicerowaną sofę i fotel, okrągły stolik kawowy i ciemnozielony dywan, który naśladuje kolor wierzchołków drzew na zewnątrz.

„Organizacja wewnętrzna to gra między obszarami aktywności w centrum objętości i nieprzerwanym przejściem wzdłuż obwodu” – mówi Saliņš. „Część dzienna i sypialnia znajdują się na przeciwległych krańcach modułu, natomiast łazienka i kuchnia znajdują się pośrodku jako funkcjonalne przegrody. Ta przejrzystość pozwala użytkownikowi maksymalnie wykorzystać potencjał przestrzeni.”

Mobilny minimalizm

„Przestrzeń jest ograniczona, ale wydaje się hojna” — mówi klientka Petra Renz. Projekt płynnie wpasowuje się w otaczający krajobraz i wygląda tak, jakby istniał w tym miejscu od dziesięcioleci. Jednak malutki domek jest również mobilny i w każdej chwili można go przenieść. „Po zaobserwowaniu trendu w kierunku większych domów doszliśmy do wniosku, że większa przestrzeń oznacza więcej czasu i wydatków”, mówi Saliņš. „Życie ewoluuje szybciej niż oczekiwano, a ten nowy rodzaj kompaktowej mobilności spełnia potrzeby zmieniającego się społeczeństwa”.

Lokalizacja: Wangen im Allgäu, Niemcy
Tekst: nowoczesna STODOŁA