NowoczesnaSTODOŁA
NowoczesnaSTODOŁA

Projekt, czerpie inspiracje z magazynów solnych

O inspiracji

Salt Shed to nowy dom wakacyjny dla powiększającej się rodziny, który powstał w górskiej miejscowości wypoczynkowej Stowe w amerykańskim stanie Vermont. Projekt, opracowany przez firmę Birdseye, czerpie inspiracje z magazynów solnych, które tu nazywa się solnymi szopami (stąd nazwa projektu). Pojawiają się one w różnych miejscach w okolicy. To duże, otwarte z trzech stron, betonowe konstrukcje o dwuspadowych dachach, pod którymi można pomieścić tony soli drogowej zabierane stąd zimą przez pługi, które usuwają śnieg z dróg całego regionu. Surowe, betonowe plinty działają jak podpory do ładowania soli i zostały zaprojektowane w taki sposób, by przetrwały latami w trudnym, zimowym klimacie.Architekci stworzyli w tym przypadku wersję szopy solnej, która dla właścicieli stała się jednak wygodnym miejscem do całorocznego wypoczynku. Duże, betonowe konstrukcje obłożono metalowym sidingiem z klasycznej blachy falistej, która ładnie łączy się zarówno z czarnymi wykończeniami, jak i ciepłymi odcieniami drewna cedrowego, które dodaje całości wizualnego ciepła. Czarny, metalowy dach na rąbek zamyka dwie bliźniacze konstrukcje. Wycofany łącznik kryje taras, który łączy ze sobą dwie części rezydencji i wizualnie wydłuża się w południowy element tworząc werandę, na której można spędzać czas przez cały rok. Cały dom stoi na trzech betonowych plintach, które zwężają się od frontu i idealnie zakotwiczają budynek w górskim zboczu. Betonowe formy o trzech ścianach unoszą dom nad najbliższą okolicą, dzięki czemu właściciele i goście mogą podziwiać rozległe górskie krajobrazy. Z kolei przebywając na niższym poziomie budynku można korzystać z bezpośredniego wyjścia na zewnątrz. Od strony wejściowej betonowa elewacja równa się z gruntem i staje się podstawą dla garażu i głównego wejścia do domu, znajdującego się w „odciętym” narożu południowej fasady. Rezydencja ma trzy sypialnie i jest podzielona na strefy prywatne i wspólne. Południowy element oraz łącznik z werandą definiują przestrzenie publiczne domu, a sama przestrzeń łącznika działa jako przejście między przestrzeniami dziennymi i sypialnymi, zapewniając też dostęp do niższej części domu. Garaż został wsunięty między przestrzenie dzienne i sypialnie, znajdując się między dwoma konstrukcjami z dwuspadowym dachem. nowoczesna STODOŁA jest energooszczędna i powstała zgodnie z surowymi przepisami lokalnymi oraz stanowymi. Lokalizacja: Stowe, Vermont, USA Tekst: nowoczesna STODOŁA