nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Przebudowa STODOŁY z XIX wieku

O inspiracji

Dzisiaj prezentujemy przebudowaną STODOŁĘ z końca XIX wieku na nowoczesną STODOŁĘ. Przednia i najstarsza część tego budynku miała piękną, skromną i szczerą architekturę, pełną pragmatycznych wyborów. Z uwagi na to, że rewitalizacja stała się zbyt uciążliwa, zdecydowano się na odbudowę. Przy czym stara STODOŁA posłużyła jako model dla nowego projektu. Tylną część zastąpiono współczesną interpretacją, która pod względem materializacji jest zgodna z regionalnym kontekstem.

Wnętrze nowoczesnej STODOŁY

Wewnątrz tylna część charakteryzuje się stalową konstrukcją kratownicową, podczas gdy przednia część ma bardziej tradycyjną konstrukcję drewnianą. Mur ściany działowej wyraźnie pokazuje oddzielenie dwóch części. Po obu stronach domu widok od przodu do tyłu został całkowicie niezakłócony, dzięki czemu długie linie widokowe charakterystycznej działki polderowej stają się częścią domu. Funkcje obiektu oraz schody na piętro są zwarte, dzięki czemu dom wydaje się przestronny i elastyczny w użytkowaniu.

Elewacja domu

Na zewnątrz elewacja części frontowej jest dokładnie ułożona z pierwotną STODOŁĄ i zmaterializowana dzięki ponownemu wykorzystaniu starych kamieni i elementów elewacji. Tylna część to połączenie cynkowego pokrycia dachu z drewnianą okładziną elewacyjną. Na tylnej elewacji (strona północna), przezroczysta fasada, ze szklanymi pasami sięgającymi prawie 6 metrów w kalenicy, oferuje spektakularny widok na rozległy krajobraz polderowy.

Lokalizacja: Benschop, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy