nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Renowacja XVI-wiecznego domu

O inspiracji

Przedstawiamy renowacje XVI-wiecznego domu położonego w środku lasu. Roztacza się stąd zapierający dech w piersiach widok na północną stronę Pirenejów.

Ideą, która przyświecała architektom i inwestorowi przy tej renowacji, była jak najmniejsza ingerencja w istniejący budynek.

Selektywna transformacja domu

Parter STODOŁY przekształcono w duży salon, wokół którego zorganizowano przestrzeń życiową. Na pierwszym piętrze nowy wspólny taras otwiera się na wspaniały krajobraz. Utworzono osiem identycznych otworów okiennych , aby zapewnić płynną wymianę między wnętrzem a tym co na zewnątrz – panoramiczne widoki, naturalne światło i świeżość.

Aby zminimalizować koszty ogrzewania, w sezonie zimowym część domu jest wyłączana z użytkowania.

Powierzchnia: 430 m2
Lokalizacja: Saint-Beauzire, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Autorzy