nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

Rezydencja Kua Bay

Kategorie: Wnętrza

O inspiracji

Rodzinna rezydencja Kua Bay zachwyca nie tylko pomysłem i realizacją, ale także swoim położeniem. Dom stoi w miejscowości Kailua-Kona na Hawajach i – jak mówią autorzy projektu – odzwierciedla ducha Mauka-Makai symbolizującego przepływ lawy do morza, nawiązując bezpośrednio do wulkanicznego krajobrazu oraz zachwycających widoków na Ocean Spokojny.

Projekt

Projekt rezydencji Kua Bay powstał w biurze Walker Warner Architects. Architekci uchwycili w nim wyraźny kontrast między lądem i morzem, który jest typowy dla hawajskiej topografii.

– „Po górzystej stronie posiadłości ciemne formacje lawy tworzą dramatyczne tło, a od strony oceanu bezpośrednie sąsiedztwo turkusowego nabrzeża sprawia, że ​​czujesz się jakbyś stał na skraju ziemi. Wyzwaniem było takie manipulowanie miejscem i lokalizacją, aby budynki wtapiały się w krajobraz, oferując jednocześnie pełne wdzięku i wielowarstwowe doświadczanie otoczenia od gór aż po morze” – informują autorzy projektu.

Prywatny podjazd biegnący przez górskie zbocze nieruchomości wcina się w wysokie na 4,5 m formacje skały wulkanicznej. Osłania nieruchomość przed wzrokiem sąsiadów i hałasem dochodzącym z pobliskiej drogi. Droga prowadzi w dół zbocza, docierając ostatecznie do dziedzińca, garażu i zabudowań gościnnych, które doskonale wpisują się w naturalną, wulkaniczną topografię. Żywy dach, zrenaturalizowany za pomocą lawy i porośnięty rodzimymi gatunkami traw, dodatkowo podkreśla bezpośredni związek budynków z ich lokalizacją.

Przestrzeń podjazdu oddzielają od reszty nieruchomości dekoracyjne panele ze stali Corten. Kieruje ona gości w stronę dziedzińca oraz widoków na ocean, które odsłaniają się już po przejściu zaledwie kilku kroków. Cała sekwencja wejścia została przemyślana i zaplanowana w taki sposób, by uwydatnić doświadczanie wspomnianego ducha Mauka-Makai – przechodząc od zatopionego w lawie podjazdu dla samochodów i wkraczając na oś uniesionego dziedzińca oraz głównego pomieszczenia dziennego, które oszałamiająco prezentuje oceaniczną panoramę, podkreślając otwartość i przestrzeń, które pierwotnie przyciągnęły właścicieli do tego miejsca.

Przestronność

Przestronny dziedziniec, z wytyczonym niewielkimi drzewami przejściem, zamazuje granicę między wnętrzem a zewnętrzem. Pełni on też funkcję prywatnej, osłoniętej przed wiatrem przestrzeni, w której można spotkać się w większym gronie, podziwiając widoki na góry i morze. Główne pomieszczenie dzienne tworzy ramy dla spektakularnych, oceanicznych widoków, płynnie łącząc się ze swoim otoczeniem za pomocą przesuwnych, szklanych drzwi, ciągnących się od podłogi aż po sufit. Osobny system drewnianych ekranów może łagodzić ostre światło bez przesłaniania widoków.

Materiały wykorzystane we wnętrzach i na zewnątrz – w tym bazalt, drewno cedrowe oraz stal – cechuje prostota, ale też doskonałe wykonanie. Umeblowanie jest raczej nieformalne, dominują jasne sofy i krzesła, które działają jako kontrapunkt dla ciemnej lawy i bazaltu. Dziedziniec od strony oceanu schodzi do basenu, tworząc tu prywatne przestrzenie do spotkań na świeżym powietrzu.

Projekt rezydencji skupia się na podkreśleniu naturalnego piękna wielowarstwowych formacji ze skały wulkanicznej. Widać to również w przestrzeniach bardziej prywatnych, w których największą ozdobą staje się właśnie lawa. Przeszklone drzwi jednej z sypialni wychodzą wprost do naturalnej groty z kamienia wulkanicznego, tworząc w ten sposób wyrafinowany i nastrojowy prywatny taras na świeżym powietrzu.

Lokalizacja: Kailua-Kona, Hawaje
Tekst: nowoczesna STODOŁA